Zararlı Alışkanlıkların Gençler Üzerindeki Etkisi

Zararlı alışkanlıklar dediğimizde aklımıza ilk ne geliyor hiç düşündünüz mü? Ya da niçin zararlı alışkanlık denilmiştir. Konumuza geçmeden önce kısa bir tanım yapalım isterseniz. Alışkanlık; bireyin günlük yaptığı, değişmeyen davranış ve isteklerdir. Zararlı alışkanlıklar ise bu davranışı ve bağımlılıklarin bizlere ruhen ve bedenen yaptığı kötü etkilerdir.

Günümüz dünyasında birey gittikçe yalnızlaşmaktadır.  Facebook, twitter gibi sosyal ağlarda binlerce arkadaş olmasına rağmen,  insanlar yan yana gelip konuşacağı dertleşeceği arkadaş bulamamaktadır. Arkadaş çokluğu içerisinde sanal dünyanın girdabına giren gençler toplumdan kopmak da ve kendini aciz, güçsüz, yalnız hissetmektedir. Bu yalnızlık ve bunalım içerisinde onlara uzatılan bilinçsiz elleri tutmaktadır. Yalnızlığından kurtuluşu ne olduğunu bilmediği maddelere yönelerek aramaktadır. Günümüzde zararlı alışkanlıkların başında sigara, alkol yer alır. Sigara ve alkolün yani sıra günümüzde uyuşturucu, uyuşturucu etkisi yapan bonzai gibi maddeler bireye verilerek ruhen ve bedenen büyük zararlar vermektedir. Ve bu maddeler her geçen gün engellenemeyerek yangınlaşmaktadır. Sağlıksız bir gençlik meydana getiren bu kötü alışkanlıklar sorunlu bir topluma da davetiye gondermektedir. Günümüzde zararlı alışkanlıkları önlemeye yönelik bir çok kurum, dernek, örgüt ve evrensel olarak çalışan Dünya Sağlık Örgütü (Who) gibi kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşlar gençleri bilinçlendirmek, aileleri bilinçlendirmek için yoğun çalışma yürütmektedir. Bir çok spor kültür hobi etkinlikleri ile gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçlamaktadırlar.

Sevgili arkadaşlar Hayatınızın bir döneminde bu illet e bulaşmış iseniz dahi iş işten geçmeden bir an önce kurtulmaya çalışın. Zararlı alışkanlıklar sizi toplumdan dışa iter. Toplumsal saygınlığınıza zarar verir, aile hayatınızı yıkar, malınıza ve canınıza kasteder. Daha temiz bir dünya için, daha temiz bir gençlik için zararlı alışkanlıklara karşı hep birlikte savaş açalım.

3 yorum:

Deneme