Gerçeklerin üzerini kapatmak ve başkalarını yanıltmak amacıyla söylenen sözlere yalan denir. İnsanlar olarak neredeyse hepimizin hayatında başvurduğu bir yol olmuştur yalan. Kimimiz zor bir durumdan kurtulmak, kimimiz bize ait olmayan bir şeye sahiplenmek için yalana başvururuz.
Yalan ilginç bir konudur. Sokağa çıkıp kime sorsanız ben yalan söylemem der ama neredeyse herkes birden çok kez yalana başvurur. İnsanların yalan söylemem demelerinin sebepleri bana kalırsa söylenilen yalanların önüne çeşitli sıfatlar getirerek onu hafifletmeye çalışmaları. Mesela kimisi yalan söyler "beyaz yalan" der, kimisi yalan söyler "pembe yalan" der. Oysaki bunlar bizim kendi vicdanımızı rahatlatma çabasından öteye gitmeyen uğraşlardır. Önüne ne getirirsek getirelim yalan yalandır.
İnsanlar yalan söylerken genellikle sonrasında ne olacağı ile ilgili fazla düşünmezler. O an içinde bulundukları zor durumdan kurtulmak için bir çırpıda ağızlarından yalan dökülür. Sonrasında bu yalanın başına neler açabileceğini kimse düşünmez. "Günü kurtarmak" diye bir deyim vardır ya yalan söylemek de işte aynen bu deyimde olduğu gibi bizi belki o anki zor durumdan kurtarabilir. Ama unutmamak lazım ki hiçbir yalan sonsuza kadar gizli kalmaz. Bir gün mutlaka söylenilen yalan ortaya çıkar ve o yalan ortaya çıktığında yaşanılan utanma ve sıkıntı daha büyük olur.
Yalancılığı alışkanlık haline getiren insanlar vardır. Bu insanlar sıkıştıkça yalan söylerler. Böylesi insanlar zamanla toplumdaki saygınlığını kaybeder ve kimse tarafından ciddiye alınmayan bir insana döner. Yalancı çoban hikayesi bunun çok güzel bir örneğidir. Yalanı hayat biçimi haline getiren insanlar küçük menfaatler kazanmak uğruna toplumdaki itibarını yitirerek aslında neler kaybettiğinin farkına bile varmaz. Bu sebeple küçük kayıplar yaşamamak adına yalan söylemektense doğruları söyleyerek maddiyatla ölçülemeyecek büyük kazançlar sağlayabiliriz.
qwerfghj
YanıtlaSilccccccccccccccccccccccccccccooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk GUZEL BİR PROGRAM
YanıtlaSil