Orman ve Ağacın İnsan Hayatı İçin Önemi

     Ağaç ve orman denilince ilk önce aklımıza yemyeşil görüntüsü ile gözümüze ve ruhumuza hitap eden eşsiz güzellikte varlıklar gelebilir. Ancak ormanların görsel güzelliklerinin yanında insanların ve diğer canlıların yaşamı için hayati önem taşıyan faydaları bulunmaktadır.

      Ağacın bize ne faydası var diye düşünenler var mı acaba. Yüzlerce faydasını saymaya gerek bile görmeden yalnızca "oksijen" desem çok şey anlatmış olurum herhalde. Canlıların yaşamını sürdürebilmesi için oksijen olmazsa olmazdır. Havada yaklaşık olarak %21 oranında oksijen bulunur ve bu oksijenin %56'sı ağaçlar tarafından üretilir. Bu sebeple ormanlara dünyanın akciğerleri denilmektedir. Nasıl ki akciğerlerimiz sayesinde nefes alabiliriz, ormanlarda yeryüzünün yaşanabilir olması için adeta bir akciğer görevi yapar.

      Ağaç ve orman oksijen üretmesinin yanında daha bir sürü faydası ile insanlara hizmet etmektedir. Ağaçlar yağmur ve kar sularını dalları ve kökleri ile tutarak hem sel gibi afetlerden bizi korur hem de içmeye doyamadığımız o buz gibi kaynak sularının oluşmasına yardımcı olur. Düşününsene bir defa bir kayın ağacının kökleri sayesinde 10 ton su tutabildiğini. Ne kadar da önemli bir iş yapıyor değil mi?

     Erozyonu biliyoruz hepimiz. Topraklarımızın rüzgarlar, yağmurlar sebebiyle taşınması ve kaybolmasıdır. İşte ağaçlar bu kaybı da önler. 1 cm kalınlığında toprağın oluşabilmesi için 400 yıl gerektiğini söylesem ağaçların ne kadar büyük bir iş yapmış olduğunu anlatmaya yeter herhalde.

     Aldığımız nefesi sağlayan, içtiğimiz suyun oluşumuna yardım eden, ekip biçtiğimiz toprağımızı koruyan ağaçlar bu kadarı yetmezmiş gibi ısınmamızı da sağlar. Isınmada kullandığımız odunların kaynağı da ağaçlardır. Tabi ağaçları odun olarak kullanırken uzmanların incelemeleri sonucu oduna ayrılabilecek durumdaki ağaçları tercih etmeliyiz.

      Özellikle büyük şehirlerimizde iş hayatının stresi, her gün yaşadığımız trafik stresi vb. daha birçok sıkıntı var. İşte ormanlar bizim ruh halimizi de düzeltmeye talip oluyorlar. O yemyeşil  görüntüleri, sessiz sakin ortamları ile ruhumuzu dinlendiren bulunmaz mekanlardır ormanlar. Ha unutmadan bu sessiz sakin mekanlarda bir de piknik yapalım dedik. Çevreye ve ağaçlara zarar vermeden mangalımızı yakacağız. Mangal kömürünü açtık yine o karşımızda. Evet mangal kömürü de ağaçtan yapılıyor. Bakın yine bir faydasını daha gördük.

      Faydalarını saymakla bitiremeyiz ormanların. Hem ekonomik hem ruhsal faydaları ile hayatımızın vazgeçemeyeceğimiz bir parçasıdır. Gelecek kuşakların da bu faydalardan yararlanabilmesi için ormanlarımızı korumalı ve bir emanet olarak görmeliyiz.

2 yorum:

  1. çok faydalı. Bunun sayesinde araştırmalarım çok iyi oldu.

    YanıtlaSil
  2. güzel yararlı buldum müq

    YanıtlaSil

Deneme