Acı Patlıcanı Kırağı Çalmaz

Acı Patlıcanı Kırağı Çalmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon Giriş, Gelişme, Sonuç 

     "Acı patlıcanı kırağı çalmaz" atasözü hayatta çeşitli sıkıntılarla karşılaşan ve bu sıkıntıların üstesinden gelmeyi başaran insanların karşılaşacakları sıkıntılar ya da zorluklar karşısında yılmayacağını anlatmaktadır. Yani acıyla, derle yoğrulmuş insanları kolay kolay hiçbir sıkıntı yıldıramaz ve yolundan döndüremez.

     "Feleğin çemberinden geçmiş" diye bir söz vardır. Bu söz çok acılar çeken insanlar için kullanılır. Bu tür insanlar büyük sorunların pençesine düşmüş ve bunlardan kurtulmuşsa onları küçük problemler yıldırabilir mi? Elbette ki bu insanların ufak tefek sorunlardan gözleri korkmaz.  hayatı boyunca zorlukları aşmış insanlar olduğu gibi bir de tam tersine hibir şeyi umursamayan adeta yenilmişliği, ezilmişliği kabullenmiş insanlar da vardır. Bu insanlar da artık kaybedecek bir şeyleri olmadığını düşünerek boşvermiş bir hayat sürerler. Bu insanları nitelerken de bu atasözünü kullanırız. Çünkü nasıl ki zaten tadını, özelliğini kaybetmiş bir sebzeye kırağı vursa da vurmasa da değişen bir şey olmaz, bu insanlar içinde artık acılrın, dertlerin bir etkisi kalmamıştır.

     Acıları yaşamış ve en derinine kadar hissetmiş insanlarda artık bir olgunluk ve metanet oluşur. Bu insanlar çok büyük dertleri bizzat yaşadığı için bize çok acıklı gelen olaylar onların kıllarını bile kıpırdatmalarına yetmez. Bu insanları anlatırken de "acı patlıcanı kırağı çalmaz." deriz.

6 yorum:

Deneme