"Ağzındaki Baklayı Çıkarmak" Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi

"Ağzındaki Baklayı Çıkarmak" Deyiminin Açıklaması 

Bir şeyi söylemek ile söylememek arasında kararsızlığa düşmek , karşımızdaki insanında bizim bir şeyleri söyleyip söylememe konusunda kararsızlığa düştüğümüzü hissetmesidir .

"Ağzındaki Baklayı Çıkarmak" Deyiminin Ortaya Çıkış Hikayesi
     Zamanında yaşadığı bölgede küfürbazlığı ile ün yapmış bir adam varmış . Zamanla bu alışkanlığı o hale gelmiş ki incir çekirdeğini doldurmayacak meselelerde bile küfür eder hale gelmiş . Zaman geçtikçe insanlar tarafından bu şekilde tanınmak en çok da kendini üzer hale gelmiş ve bu huydan kurtulmaya karar vermiş . Şeyhe durumunu anlatmak ve Allah'ın izni şeyhin de yardımı ile bu kötü alışkanlığından bir an önce kurtulmak istediğini söylemek için tekkeye gitmiş . Şeyh de kendisinden yardım bekleyen bu adamı boş çevirmek istememiş . Bir avuç bakla vererek adamdan baklaları cebine koymasını istemiş . Baklalardan bir tanesini dilinin altına koymasını konuşacağı zaman da bu baklanın ona konuşurken dikkatli olması ve küfür etmemesi gerektiğini hatırlatacağını söylemiş .
     Yağmurlu bir havada şeyh ve küfürbaz adam bir sokaktan yürürken  bir kız pencereye çıkar ve " az bekler misiniz ? " dedikten sonra içeri girer . Şeyh ve küfürbaz adam yağmurun altında bekle bekle iyice sırılsıklam olurlar . Sabırları artık taşmak üzere iken kız tekrar çıkar ve " az daha bekler misiniz ? " deyip yeniden içeri girer . Yine bir müddet sonra sabırları taşan şeyh ve adam tam kapıyı çalacakken kız çıkar ve " gidebilirsiniz ." der . Şey işin hikmetini anlamak için " kızım bizi bu yağmurda niçin bu zamana değin beklettin ? " der . Kız şeyhe cevap verir :
- Annemle tavukları kuluçkaya yatırdık . Eğer tavuğun altına yumurtalar konurken alttan bir kavuklu geçerse civcivler tepeli olurmuş , der .
Bucevap şeyhi çileden çıkarmaya yeter ve ,
- Ulan derviş çıkar ağzındaki baklayı, der küfürbaz adama . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme