Etkili İletişim

     Günlük hayattaki manasıyla iletişim bireylerin duygu ve düşüncelerini karşılıklı olarak birbirlerine aktarmaları olarak tanımlanabilir. Hepimiz günlük yaşamımız içerisinde hayatın her alanında iletişim kurma ihtiyacı hissederiz.

      Toplum içerisinde yaşayan bizler iş hayatı olsun, sosyal arkadaşlıklarımız olsun aklımıza gelebilecek her alanda başkaları ile iletişime geçeriz. İletişim kurduğumuz zamanlarda bazen başarılı bazen de başarısız olduğumuz zamanlar olur. İletişimde başarılı olabilmenin en önemli şartlarından birisi empati kurabilmektir. Yani ağzımızdan çıkan sözler bize söylenmiş olsaydı biz ne hissederdik diye sorabilmeliyiz kendimize. Örneği kilolu bir arkadaşımızla iletişim halinde iken şaka maksatlı onun kiloları ile ilgili cümleler kurarsak bu iletişimimize zarar verir. Kendimizi onun yerine koyarak konuşma esnasında karşımızdakini rencide edecek ifadelerden kaçınmalıyız.

     Etkili iletişimde önemli hususlardan biri de karşımızdaki insanla göz teması kurmak ve mümkün olduğu kadar da asık suratlı olmamaya çalışmaktır. İletişim kurduğumuz kişiye bakmadan kafamız sağda solda konuşursak karşımızdaki insan önemsenmediği hissine kapılabilir ve iletişimi kesmek isteyebilir. Aynı şekilde asıklı suratlı bir insanla da iletişim kurmaktan insanlar kaçınır. Mümkün olduğu kadar karşımızdaki insanlara güleryüzlü olmaya gayret göstermeliyiz.

     Etkili iletişim kurmada önemli bir nokta da dinlemeyi bilmektir. Bazı insanlar vardır ki sürekli kendisi konuşur karşısındaki insana bir türlü söz hakkı vermez. Böyle biriyle iletişim halindeyken zaman zaman kendimizi araya girip bir iki kelime sıkıştırma çabası içerisinde bulabiliriz. Bu durumda sağlıklı iletişimi engeller.

     İletişim kurmak hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu sebeple kendimizi bu açıdan değerlendirmeli ve hatalarımız varsa tespit ederek çözmeye çalışmalıyız. Aksi taktirde karşımızdaki insanlarla sağlıklı bir iletişim kuramayız ve sürekli insanların bizi anlamadığından şikayet eder dururuz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme