Cumhuriyet’in
Kadınlara Tanıdığı Haklar ve Atatürk’ün Kadınlara Verdiği Önem İle İlgili
Konuşma
Mustafa Kemal Atatürk kadınlara çok değer vermiş ve kadınların omuz üstünde taşınması gerektiğini dile getirmiştir. Kadınlarımız Kurtuluş Savaşı yıllarında erkeğinin yanında olmuş, yeri gelmiş savaşmış, yeri elmiş askerlere yemek yapmış, çorap örmüş ve daha neler neler… Cumhuriyetle birlikte kadınlara çeşitli haklar verilmiştir. Türk Medeni Kanunu ile erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemeler kaldırıldı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.
Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım,
Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı. Doğum izni düzenlendi. Kız çocuklarına mesleki eğitim vermek amacıyla Kız Teknik Öğretim Müdürlüğü kuruldu. Köy Kanununda değişiklik yapılarak kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi. Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı. İş Kanunu yürürlüğe girdi. Kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi. Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmesi kabul edildi ve kadınlara verilen önem daha da çok artmaya başladı. Mustafa Kemal Atatürk kadınlar ile ilgili şu sözü söylemiştir: “Çok büyük şükranla görüyoruz ve görmekteyiz ki, hiç bir yerde kadınlarımız erkeklerden aşağı değildir. Hemen her yerde kadın ve erkek seviyesi arasında bir eşitlik görmekteyim. Bu durum övgüye değerdir.”
"İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?” diyerek kadınların bir milletin ilerlemesinde ve gelişmesinde ne kadar değerli kimseler olduğunu dile getirmiştir. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme