Beni Övgüyle Utandırma Kitabında Geçen Alıntılar

 

Beni Övgüyle Utandırma Kitabında Geçen Alıntılar

 

Özgür Bolat, övgü hakkında doğru bilinen yanlışları sorguluyor ve son 50 yılın bilimsel araştırmalarından yararlanarak doğruları gözler önüne seriyor. Övgü neden öz güveni düşürür? Övgü neden çocukları utandırır? Övgü neden motivasyonu olumsuz etkiler gibi konular anlatılır. Okunması gereken güzel bir kitaptır.

 

Kitapta geçen alıntılar şunlardır:

“Çocukların yargıca değil rehbere ihtiyacı vardır.”

“Herkesin övgüsüne ihtiyaç duyarsanız insanları yargıcınız yaparsınız.”

“Bir çocuğun kişiliği ne kadar övülürse bir davranışı kazanma ihtimali o kadar artar ama çocuk başarısız olduğunda kendinden o kadar utanır.”

“Ailenin beklentisini karşılayamama korkusu, çocuklarda her zaman kaygı ve utanç yaratır.”

"Zeki" diye etiketlenen çocuklar, kimliklerini zeka üzerine kurduysa temel amaçları genelde zeki etiketini sürdürmek olur.”

 

Çocuk neyi, neden düzelteceğini bildiği zaman motivasyonu daha yüksek olur.

“Her çocuk, bir değerdir ve içinde keşfedilmeyi bekleyen bir cevher taşır.”

“Övgü olumlu da olsa özünde bir “yargıdır”. bir kişiyi övdüğümüz zaman, onu yargılamış oluruz. bunu sürekli yaparsak, o zaman onun “yargıcı” oluruz. çocukların yargıca değil, rehbere ihtiyacı vardır. rehberin görevi çocukları yargılamak değil, onların doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmeleri için kendi içgörülerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.”

“Kişi odaklı övgü veya kişi kimlik odaklı etiketleme, çocuğun bir davranışı yapma ihtimalini arttırır ama çocuk başarısız olursa kimliğini yaşayamadığı için daha çok utanç hisseder ve o işten soruma ihtimali artar.”

“Övgü, özellikle aşırı övgü, çocuklara " Senin becerin düşük." mesajı verebiliyor. Bu da çocukta genellikle yetersizlik inancı yaratıyor.”

“Zekası övülen çocuklar başarısızlıktan sonra problemleri çözmeye devam etmek istemiyor, yani hemen pes ediyor ama çabası övülenler devam etmek istiyor.”

“Yetişkinler, dezavantajlı gördükleri çocuklara daha fazla abartılı ve kişi - odaklı övgü kullanma eğilimindedirler.”

 

“Sevgiye en çok ihtiyaç duyan kişi, ona sevgi verirseniz alamıyor. Dahası bu kişiler genellikle kendini sorunlu gördüğü için kendine sevgi verenlere karşı da saygısı azalıyor. Çünkü bu kişi benim gibi sorunlu birini seviyorsa “o da sorunludur.” diye düşünüyor.”

“Koşullu sevgi, çocuklarda içsel motivasyon yerine içselleştirilmiş dış motivasyon geliştirir; çocuk ilgi ve değer görmek için değil, zorunluluktan dolayı çaba gösterir.”

“Okul sahibi bir arkadaşım 6 yaşındaki çocuklara, “Aferin ne demek?” diye sormuş. Bir çocuk, “Aferin, annemizin ve babamızın bizi başından savmak için kullandığı bir kelimedir.” demiş. Görüldüğü gibi çocuk her şeyin farkında.”

“Utangaç insanların birinci hedefleri " özlerini" saklamaktır. . Utangaç insanları, abartılı şekilde övdüğümüz zaman ilginin, merkezine koyarız. . Öğretmenler, iyi niyetle çocukları, özellikle utangaç çocuğu, sınıf içinde överek onu motive etmek ister ama bu övgü tüm dikkatleri çocuğun üstüne çeker ve onu daha da kaygılandır.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme