Ülkemize Katkıda Bulunan İnsanlar İçinde En Çok Etkilendiğiniz Kim Oldu Konulu Konuşma

 

Ülkemize Katkıda Bulunan İnsanlar İçinde En Çok Etkilendiğiniz Kim Oldu Konulu Konuşma

 

Oktay Sinanoğlu, Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verilmiştir.  Oktay Sinanoğlu ana dilimize, güzel Türkçemize çok önem vermiş ve ana dilimiz Türkçemiz ile güzel çalışmalara imza atmıştır.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli dinleyiciler,

Bir millet ana dilini kaybederse her  şeyini kaybeder ve yok olmaya mahkum kalır. O da hayatı boyunca Türk dili ile ilgili çalışmalarda bulunmuş ve büyük özveriler göstermiştir. Özenti insanlar olmamak gerekir, ana diline, kimliğine, benliğine sahip olmak gerekir. Bundan dolayı da ben Oktay Sinanoğlu’nun sözlerinden ve çalışmalarından çok etkilendim ve o benim için büyük bir idol, büyük bir kahramandır. O bir Türk aşığı ve milli kültür savunucusudur. Kendisi için Türk Eınstein denilmiş ve 26 yaşında Dünyanın en genç profesörü olmuştur. 


Hayata 19 Nisan 2015'te veda eden  Oktay Sinanoğlu, moleküler biyoloji, kimya ve matematik ile Türkçe alanlarındaki çalışmalarıyla biliniyor. Oktay Sinanoğlu;  1935'te babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun Türkiye Başkonsolosluğunda görev yaptığı İtalya'nın Bari kentinde doğdu. Hayatı boyunca milli kültürümüzün korunması için elinden gelen fedakarlıkları göstermiş ve Türk dili ile ilgili büyük çalışmalara imza atmıştır. Türk Dili  ile ilgili şu anlamlı sözleri söylemiştir:


“Dilini unutan kavimlerin tarihten adları bile silinir gider. Anadolu, böyle yok olmuş kavimlerin binlerce yıl sonra kazılarda bulunan çanak çömlek kırıntıları ile doludur.”

“Diline sahip olmayan insan vatansever olamaz.” İşte tüm bunlardan dolayı onu çok seviyorum ve onu asla unutmayacağım ve ana dilime her zaman sahip çıkacağım. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme