Ahlaklı Olmak Niçin Önemlidir Konulu Konuşma

 

Ahlaklı Olmak Niçin Önemlidir Konulu Konuşma

 

Her toplumun ahlak anlayışı birbirinden farklıdır  ve her toplum da birbirine saygı duymak zorundadır. Ahlak, toplumdaki bireylerin güvenlik, huzur ve mutluluk içinde ya- şamalarına yardımcı olur. Bu nedenle toplumun barış ve huzuru için insanların ahlaklı olup olmamaları önemlidir. İnsanlar, sahip oldukları ahlaki özelliklerini büyüme ve gelişme süreçlerinde kazanırlar ve bu böyle devam edip gider.

 

Sevgili öğretmenim, değerli dinleyiciler,


İnsanın kendi iç diplini için, kendi vicdanının rahat olması için, kendine saygısı olması için ahlaklı olması gerekir. Çünkü ahlak insana yakışan en güzel mücevherdir. İnsan ahlakı derecesinde sevilir ya da uzak durulur. Kimse ahlaksız, yalancı, emin olmayan insanlarla olmak istemez. Çünkü böyle insanlardan her türlü kötülük beklenir. Oysa ahlaklı olan, ekmeğini alın teri ile kazanan, yetim -öksüz hakkı yemeyen, devlet malı çalmayan, kolay kolay kalp kırmayan kimseler gerçek anlamda ahlaklı insanlardır ve sevilmeye, saygı görülmeye değer şahsiyetlerdir.  Bir insanın karşısındaki insana iyi davranması, hoşgörülü olması, insan olarak ona değer vermesi ya da merhamet etmesi hepsi güzel ahlaktandır. İnsan güzel ahlaklı insanla iş yapmak ister, onunla arkadaşlık, dostluk kurmak ister.

 

Çünkü güzel insanlar nazik insanlardır, kalp kırmayan, can yakmayan, başkalarını incitmekten çekinen kimselerdir. Güzel ahlak insanı daha da güzelleştirir ve işleri hep yolunda gider böyle kimselerin. Öyle ki Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde şöyle buyurmuştur: “Kıyâmet gününde mü’min kulun terâzisinde güzel ahlâktan daha ağır bir şey bulunmaz. Allah Teâlâ çirkin hareketler yapan, çirkin sözler söyleyen kimseden nefret eder.” buyurmuşlardır. Çünkü çirkin söz insanların arasını açar ve kalpte kötü duyguların oluşmasına neden olur. Bunların olmaması için her zaman güzel ahlaktan yana olmalıyız, güzel ahlaklı insanlardan bir şey öğrenmeliyiz ve onları kendimize örnek alarak bizler de güzel ahlaklı bireylerden olmalıyız. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum, konuşmama burada son veriyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme