İçinde Deyim ve Atasözünün Bulunduğu Konuşma Adabı İle İlgili Bir Metin Yazınız.

 

İçinde  Deyim ve Atasözünün Bulunduğu Konuşma Adabı İle İlgili  Bir Metin Yazınız.


İnsan sosyal bir varlık olduğu için toplum içindeki davranışlarına özen göstermelidir. Ağzımızdan çıkan söze dikkat etmeliyiz. Çok konuşmak, her şeyi bildiğini zannetmek, boş konuşmak kişiyi yüceltmez aksine toplum içinde küçük düşürür.  Konuşma adabına uygun davranmalıyız. Nezaket sahibi bir insan olmalıyız. Nerede ne konuştuğumuza, nasıl konuştuğumuza dikkat etmeliyiz. Yani dilimize hakim olmalı, dilimizi tutmasını bilmeliyiz. Topluluk içindeki davranışlarımız dikkat etmeliyiz. Gevşek davranışlarda bulunmak, konuşan kişinin sözünü kesmek  ve iyi bir dinleyici olmamak kişinin konuşma adabına uymadığının göstergesidir.


 İnsan kendini bilmeli, aklını güzel şeylerde kullanmalıdır. Kendi saygınlığımızı korumak istiyorsak toplum içindeki nezaket kurallarına uymamız gerekir. Öfkeli anımızda ağzımızdan çıkana dikkat etmeliyiz. Çok rahat anımızda aşırı rahat davranışlara ”sergilemeliyiz. Dilimizden dökülenlere dikkat etmeliyiz. Dilin cirmi küçük, cürmü büyük diyen atalarımız bu sözle konuşma adabına uygun davranmamız gerektiğini söylemiştir. Çünkü insan dili ile başına bela alır ve kötü söz söyleyerek insanlarla arasını açar ve sevilmeyen bir kişi olur. Kısacası; Kelimeleri ve cümleyi doğru telaffuz etmeli, pot kırmamalı ve insanlara düzgün, çekici bir üslupla hitap etmelidir. 


Konuşmalar akıcı, haz verici, dinleyenleri sıkmayacak, bilgi ve görgü verici olmalıdır. Konuşmacı konuşurken dinleyicilerin rahatsız olduklarını hissettirmemeleri gerekir. uygu ve düşüncelerimizi söz ve yazı ile ifade ederken çok dikkatli olmalıyız. Karşımızdaki şahsa sayın kelimesi ile hitap etmeli ve en sonunda saygı ve sevgi ile bitirmeliyiz. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme