İç Dedilerse Çeşmeyi Kurut Demediler Ya Atasözü İle İlgili Konuşma

 

İç Dedilerse Çeşmeyi Kurut Demediler Ya Atasözü İle İlgili Konuşma


Açgözlü kimseler bir şeyin azı ile asla kanat etmezler anlamında söylenmiş atasözüdür.

Sevgili öğretmenim,

Kimi insanlara ne kadar iyilik ederseniz edin, ne kadar maddi olarak yardım ederseniz edin o kimselerin gözü ne yazık kibir  türlü doymaz. Çünkü kendisine bir kez taviz verildi ya o da kendisine verilen bu tavizin cılkını çıkarana kadara iyi niyetli insanların iyi niyetini sömürmeye, doymamaya, almaya devam eder. İşte böyle kimseler açgözlü kimselerdir. 


Kanat sahibi olmayan, verilenle yetinmeyen, kendine değer vermeyen ve ona yardım edeni de aptal yerine koyandır. Bunun için de atalarımız iç dedilerse çeşmeyi kurt demediler ya demiştir. Örneğin; komşumuzun erik bahçesinde komşumuz bize eriklerden yiyebilirsiniz, evinize de toplayabilirsiniz diye  çok kibar davranır. O bize ye, topla dediği için bahçedeki eriklerden çuval çuval toplarsak buna açgözlülük, haddini, bilmezlik denilir. Oysa o kişi bize bu nezaketi insanlığından yapmıştır. Bize topla dediyse oradan az miktarda almalıyız ve inceliğimizi göstermeliyiz.


 Hemen abartmamalı, kendi malımız gibi ne var ne yoksa eve götürmemeliyiz. Bu kibar bir davranış olmaz. Kanat sahibi olmalı, tok gönüllü olmalıyız. İşte böyle olursak insanlar bize daha saygılı olur ve her zaman yardımcı olur, bir şeyler ikram eder ve kimse bize aç gözlü demez. Atasözünden anladıklarım ve anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme