Doğadan Uzaklaşan İnsanın Hayatı Zorlaşır Konulu Konuşma

 

Doğadan Uzaklaşan İnsanın Hayatı Zorlaşır Konulu Konuşma


İnsan doğanın bir parçasıdır. Çünkü doğa ile insan birbirini tamamlar. İnsan doğaya katkı sağlar, doğa ise yüzyıllardır zaten tüm canlılara katkı sağlamaktadır. Her ne kadar insan doğanın bir parçası olsa da zaman içinde bunu unutmaya başladı ve doğadan hızla uzaklaştı. Daha fazla para kazanmak için daha fazla yapılan evler, daha çok ağaçların yıkılması ve daha çok alışveriş merkezlerinin kurulması, paraya para katma, daha zengin olma, daha fazla mal hırsına kapılma insanı doğadan uzaklaştırdı ve insanı duygusuz bir varlığa dönüştürdü. 


Doğadan uzaklaşan insan doğanın güzelliklerinden, inceliklerinden de uzaklaşmaya başladı ve ruhsuz bir kimliğe büründü. Oysa doğa ile iç içe olan insanların daha güler yüzlü, daha sıcakkanlı ve daha hayat dolu olduğunu görebiliriz. Çünkü doğa ile yaşamak insana yaşama sevinci veriri ve insanı daha canlı, daha dinamik yapar.

 

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!


 Doğanın bir parçası olduğunu unutan insan, doğadaki yer altı yer üstü bütün zenginlikleri yalnız kendi çıkarları uğruna kullanmaya, kullanırken de yıkıp yok etmeye başladı. Bu dünyayı paylaştığımız öteki canlıları da… Kimi heyecan yaşamak için avlarda öldürdü hayvanları; kimi postu, dişi, eti, derisi için öldürdü. Yani doğanın doğal dengesi ile oynayarak, kendini doğadan soyutlayarak yaşama zevkinden mahrum kalmaya başladı insanoğlu. Bunun sonucunda da daha renksiz bir dünya, daha sıkıcı bir hayat başladı insanlar için. 


Çünkü karşılıksız mutluluğu insanoğluna sunan doğaya insanoğlu büyük zararlar verdi ve bunun soncunda da en büyük zararı yine insanın kendisi gördü. Hani bir söz vardır ya Doğa ile savaş halindeyiz, kazanırsak kaybedeceğiz. Kazandık ama bu bizim en büyük kaybımız oldu çünkü doğaya verdiğimiz zarar bize doğrudan yansımaya başladı. Havayı, suyu, toprağı kirlettik ondan uzaklaşarak. Daha çok yıprandık, daha çok yorulduk ve daha güçsüz, mutsuz olduk doğadan uzaklaşarak. 

 

Gözümüz sadece kâr etmek oldu ve doğayı unuttuk yıllar içinde. Bu da hayatımızı daha zor hale soktu ve daha eski yaşama sevincimiz kaybetmeye başladık. Bunların daha az olması için bir an önce kendimize gelmeliyiz ve tekrar doğa ile iç içe olmaya çalışmalıyız ve doğayı korumalıyız.  Temiz hava almak için, daha az stresli olmak için. Düşünen, sorgulayan; doğanın bir parçası olduğunu anımsayan, doğadaki bütün canlılara sevgiyle, saygıyla yaklaşan insan sayısı artar umarım. Anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme