Ünlü Halk
Ozanımız Aşık Veysel’in Madem Ki Görüyorsunuz
O Vakit Hoşgörün Sözünü Kendi Cümlelerinizle Kısaca Anlatınız.
Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseverlik, ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Sivaslı olan ünlü ozanımız gözü görmesine rağmen insanlara büyük miras olarak eserlerini bırakmıştır.
Madem ki görüyorsunuz o vakit hoşgörün sözü ile insanların birbirlerinde kusur aramaması gerektiğini anlatmak istemiştir. Her insan kusurludur. Kusuru gören gözlerimizi ya kör etmeliyiz ya da görüyorsak o kusuru hoş görmeliyiz ki daha iyi bir insan, daha alçakgönüllü bir insan olmayı başaralım. Hoşgörülü olmak, birbirimizi yanlışlarımız ile kabul etmek bizim insan olduğumuzun göstergesidir. Kibirli olmak, insanlara kötü davranmak bizim kültürümüzde kınanan davranışlardır. Oysa hataları hoş gördüğümüz zaman düşman olduğumuz kişi ile bile aramızda sıcaklı girer ve aradaki kötülükler, sinsilikler ortadan kalkar.
Yeter ki her şeye hoşgörü ile bakmasını bilelim ve insan olmaktan asla vazgeçmeyelim. Unutmayalım ki hatasız olan kul yoktur. Birlik olalım, beraber olalım, eksiklerimiz ile birbirimizi tamamlayalım ve barış dolu, sevgi dolu bir dünya bırakalım gelecek kuşaklara…
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme