Aile İçi İletişimde Saygılı Olan Bir Kişi Ne Yapar?

 

Aile İçi İletişimde Saygılı Olan Bir Kişi Ne Yapar?


Aile içi iletişimde sevgi, saygı ve ilgi olmazsa olmaz temel değerler arasında yer alır. Aile içinde önce büyükler küçüklere  her davranışları örnek olacaktır. Çünkü küçükler daha deneyimsizdir ve büyükler  tarafından eğitilmeye, örnek davranışlar sergilenmeye ihtiyaçları vardır. Aile içi iletişimde anne ve baba birbirine karşı saygılı olmalıdır. Baba anneye sesini yükseltmemeli, anne de babaya sesini yükseltmemelidir. Aile içi iletişimde bireyler  nezaketli olunmalıdır. Aile içi iletişimde saygılı olan biri aile bireylerini sever onları korur ve kollar. Bireylerden kim zor duruma düştüyse ona hemen yardım edilir. Kriz anları iyi yönetilir ve kişiler birbirine karşı sevgi dilini kullanır. Kimseye zorbalık yapılmaz. Merhamet, affetmek, empati kurmak gibi güzel duygular olur.

 

 Aile içi iletişimde aile bireyleri birbirini olduğu gibi kabul etmeli, birbirinin görüşlerine saygılı olmalıdır. Anne ve baba birbirlerinden ve çocuklarından ilgiyi eksik etmemelidir. Çocuklar ile kaliteli zaman geçirilmeye özen gösterilmelidir. Öfke anında ağza alınmayacak sözler söylenmemelidir. Öfke anında sakin olunmalıdır ve her iki taraf ta birbirini anlamaya çalışmalı, biraz sabretmelidir. Aile içi iletişimde  saygının olmadığı aileler kısa sürede dağılır ve ortada aile diye bir kurum kalmaz.  Aile içi iletişimde saygının önemi ile ilgili şu söz çok önemlidir: Saygı, ancak özgürlüğün bulunduğu yerde vardır, sevgi ise özgürlüğün çocuğudur, hiçbir zaman zorbalığın çocuğu olmamıştır." der Erich Fromm.

 

Saygının olmadığı ailelerde yetişen çocuklarda saygısızlığı gördüğü için kendileri de saygısız olur. Bu da çocuğun sosyal yaşantısında sorunlara neden olur ve çocuk toplum tarafından benimsenmez, arkadaşları tarafından, öğretmenleri tarafından benimsenmez ve dışlanır. Bunun sonucunda kendini yalnız hisseden çocuk psikolojik olarak sorunlar yaşamaya başlar. ve ailesine ve topluma düşman olur. Tüm bunların nedeni ise aile içi  huzursuzluk, saygısızlıktır. Burada anne ve babaya çok sorumluk düşer. Aile içi iletişimde saygılı olan kişi saygıyı örnek davranışları ile karşıdaki kişiye hissettirir. 


Örneğin; Bir baba çocuğun odasına direk dalmaz, önce çocuğun kapısına vurur ve yavrum müsait misin odana girebilir miyim der. İşte bu aile içi iletişimde saygı örneğidir. Ya da belli bir yaşa gelmiş, kendini yetiştirmiş bir çocuğuna babası ya da annesi şu partiye oy vereceksin, ben o partiye veriyorum diyerek baskı kurmamalıdır. Bu senin özgür seçimin. Hangisini kendine uygun görüyorsan o partiye oy verse derse işte burada da aile içi iletişimde saygı olduğunu görebiliriz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme