Çalışkanlık Baht Getirir, Tembellik Taht Götürür Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

Çalışkanlık Baht  Getirir, Tembellik Taht Götürür Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Çalışkan insanlar herkes tarafından sevilip sayılır, talihleri açık olur iyi görev ve makamlara getirilirler. Tembel insanlar ise  sahip olduklarını zamanla harcayıp tüketirler. Tembel insanlar istenmedikleri için de bulundukları görevlerden ve makamlardan uzaklaştırılır. Bunun için de atalarımız çalışkanlık baht getirir, tembellik taht götürür sözünü söylemiştir.


 Çalışkan insanlar bir işle meşgul oldukları için, hem kendisine, hem yaşadığı topluma faydalı oldukları için el üstünde tutulur. Çalışkan insanlar  sorumluluk sahibi, başarılı, disiplinli kimselerdir. İşlerini en güzel şekilde yaparlar ve yarıda bırakmazlar. Bunun için de insanlar onlara iş vermek ister ve onları güzel makamlarda görmek isterler. Tembel insanlar ise aylak aylak gezdikleri için ne kendilerine ne de yaşadığı topluma faydalı olabilirler. Böyle insanlardan uzaklaşılır ve böyle insanlara kimse güvenmediği için iş de vermez. Tembel olmamak için çalışmalıyız, kendimize faydalı olmak için çalışmalıyız. Çalışkan olduğumuz zaman işlerimiz yolunda gider ve daha güzel işler bizi bekler.


Çalışkanlık ve tembellik ile ilgili şu söz de çok anmalıdır:

“İnsan kendi değerini, ancak çalışarak koruyabilir.” Lev Tolstoy

İnsanı, zamanından önce yıpratan bir şey varsa; o da tembelliktir. (Hz. Ali) İşte tüm bunlardan dolayı tembellikten uzak durmalı, çalışkan olmaya gayret gösterilmelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme