Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Beyaz Zambaklar Ülkesinde Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün önerdiği Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı bir ülkenin eğitim alanında nasıl başarılı olduğunu anlatan örnek bir kitaptır. Kitapta geçen özlü sözler şunlardır:

“Eğer gençliğin ruhunu tarım yapılmayan bir tarla gibi kendi haline bırakırsanız, orada ısırgan otları ve dikenler yetişir.”

“Herkes yaşam şartlarının zorluklarından, çekilen acılardan şikayetçi ama kimse yaşamı düzeltmek için bir şeyler yapmak istemiyor. ‘’

‘‘ Zorluğa, sıkıntıya katlanmak ve yoksulluk, halk kitleleri için adeta bir görev haline gelmiştir. ‘‘


“Eğer bir millet büyüklük ve kahramanlık özelliklerine sahipse ondan şimşekler doğar, kahramanlar çıkar. Eğer halk kitlesi soğuk ve nemli bir buhar yağından ibaretse, hiçbir güç ondan şimşek çıkaramaz.”

“Aydın olmak, modaya uygun elbise ve şapka giymek, kolalı gömlek giyinmek demek değildir. Aydın kesim, milletin beyni durumundadır. Millet sizi iyi bir eğitim aldıktan sonra yüksek gelir elde edesiniz ve geceleri kahvehanelerde iskambil veya domino masasının başına geçip eğlenesiniz diye okutmamıştır. Böyle olanlar aydın olamazlar. Onlar aydınların küflenmişidir. Okumuş kesimin hepsi milli düşünceyi geliştirmek, milli vicdanı uyandırmak ve milli iradeyi güçlendirmek zorundadır. Köylülere, işçilere ve kasaba halkının aşağı tabakalarına nasıl daha iyi yaşayabileceklerini gösteriniz!”

“Ülkede çalışan ve işleyen her insan, büyük bir değerdir.”

Yeni nesiller için daha yeni, daha mantıklı, daha adil ve daha sağlam temellere dayanan yönetim usullerinin uygulanması kaçınılmazdır. Akıllı ve erdemli devlet idarecilerine sahip olan ülkelerde artık yeni yönetim usülleri tatbik edilmektedir.

“Her millet, layık olduğu idareye ve idarecilere sahip olur.”

“Tarih bazı devlet ve milletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ilerleyip yükselmesi için de parlak sayfalar açmaktadır.”


“Tarih bazı devlet ve milletlerin feci sonlarını yazdığı gibi, bazı devletlerin ilerleyip yükselmesi için de parlak sayfalar açmaktadır.”

“Kültür ve düşünce sahasında geri kalan ve eski medeni milletlerin hayatını tersinden öğrenmeye kalkışan milletleri taklit etmeyiniz!”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme