Dost Kara Günde Belli Olur Konulu Konuşma

 

Dost Kara Günde Belli Olur Konulu Konuşma


Dost insanın kötü günlerinde ortaya çıkan, samimi olduğunu her fırsatta ortaya koyan, fedakarlık gösteren kişidir.

Sevgili öğretmenim,

Dostlarımız olduğu zaman kendimizi daha güçlü ve daha mutlu hissederiz. Gerçek dost gerçekten en zor anında kişinin yanında olandır. Ona maddi ve manevi olarak elinden gelen her türlü fedakarlığı yapandır. Sadece mutlu günlerinde yanında olan, sen iyiyken iyi olan kimseler gerçek dost değil çıkarcı kimselerdir. Gerçek dost senin her anında yanında olandır. Yeri geldiği zaman sana akıl veren kişidir. Senin yanlışlarını sana kırmadan söyleyebilen ve seni koşulsuz seven kişidir gerçek dostlar.

 

Dostların kıymetini bilmek ve onlara gereken değeri vermek gerekir. Örneğin, Bir işten çıkarılmış olabiliriz. Bu durumda elimizde hiç paramız kalmayabilir ve başka insanlara muhtaç kalabiliriz. Bu durumda dost dediğin kişi hemen yanımıza gelir ve bizim için elinden geleni yapar ve bizi yalnız bırakmaz, bize sırtını dönüp kaçıp gitmez. Elindeki imkanları ile senin için her şeyi yapmaya çalışır ve seni çok sever. Gerçek dost olmayan kişiler ise samimi değildir ve biz en ufak bir zorluğa düşsek hemen bizi bırakıp gider ve bizimle bir daha görüşmek dahi istemez. Çünkü onlar hiç bir zaman gerçek dost olmamıştır, onlar sadece çıkarcı kimseler olmuştur.

 

Onun için dostlarımızı seçerken dikkat etmeliyiz ve herkesi dost sanarak kendimiz kandırmamalıyız. Dostluğun önemi ile ilgili şu söz de çok önemlidir: “ Dost ise düşünme  ver ömrünü gitsin, dost değilse hiç bekletme yol ver gitsin.” Der Mevlana. Yani burada gerçek dost ömre değerdir. Gerçek olmayan dosta ise yol verip onu kendi haline bırakmak en doğru olandır. Anlatacaklarım bu kadardı. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme