“İnsan Herkesin Kusurunu Bulabilir. Aramaya Görsün.” Sözü İle Kompozisyon

  “İnsan Herkesin Kusurunu Bulabilir. Aramaya Görsün.” Sözü İle Kompozisyon

 

İnsan doğruları ve yanlışları olan, doğruları da yanlışları da yaşadığı sürece olmaya devam eden bir canlıdır. Hiç kimse kusursuz değildir. Çünkü bizler hata yapabilen, o hatadan ders çıkarıp bir daha yapmamaya gayret gösteren ya da aynı hataları akıllanmayıp yine yapmaya devam eden varlıklarız. İnsan herkesin kusurunu bulabilir. Evet gerçekten de herkes de isterseniz bir kusur bulabilirsiniz. Yeter ki o kusuru aramaya bakın ve işinizi gücünüz yoksa da bu boş hareketlere devam edin.


Oysa insan olabilmenin en güzel yanı herkesi her hali ile kabul edebilmektir. Yani insanı kusurları ile kabul etmek ve kusurları üzerinden onun canını acıtacak eylem ve sözlerde bulunmamaktır. İşte bunu yaptığımı zaman insan oluruz ve hoşgörülü olmanın örneğini diğer insanlara da göstermiş oluruz. Mevlana’nın da dediği gibi insan kusur gören gözlerini kör etmelidir. Yani kimse bir başkasının kusurunu bulmaya çalışmamalıdır. Herkes işi ile ilgilenmeli,, insanlığa ne gibi katkı sağlarım düşüncesi ile hareket etmelidir. Bunu yaptığımız zaman hem insanlar arası sevgi ve saygı artar hem de insanlar daha insan olur, daha iyi olur ve daha ahlaklı olur.


Aslında kusur bulmaya çalışmamak  normal olandır ama biz insanlar nefsimizin istekleri doğrultusunda, kötülüğün peşinde koşarak mutlu olmaya çalışıyoruz ve başkalarının kusurlarından büyük bir haz alıyoruz. Bu son derece çirkin ve hoş olmayan bir durumdur. En iyi insanda bile istersek birçok kusur bulabiliriz. Çünkü kafayı kusur bulmakla bozan insan aslında kendi içindeki kusurlarını da arıyor olabilir mi?

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme