Hoşgörü İle İlgili Özlü Sözler

 Hoşgörü İle İlgili Özlü Sözler


Mevlana der ki kusur gören gözlerinizi kör edin der. Çünkü  o kusur gören gözler kör edildiği zaman insan oluruz ve hoşgörüyü kendimize temel ilke ediniriz. Hoşgörü varsa sevgi vardır, saygı vardır. İnsanları olduğu gibi kabul etme vardır. Onlara zorbalık yoktur. Bizim ecdadımız olan Osmanlı Devleti de içinde birden çok ulusu barındırdığı yıllarda her zaman hoşgörülü olmuş, başka devletlere de örnek olmuştur. Hoşgörülü olmak insanı insan yapan en önemli değerlerden biridir. Hoşgörü olmayan yerde sevgisizlik ve düşmanlık baş gösterir, ön yargı baş gösterir ve toplumda düzen bir zaman sonra bozulmaya başlar.


Hoşgörü ile ilgili özlü sözler şunlardır:


“Benim ülkem dünyadır; benim vatandaşlarım tüm insanlardır.” (William Lloyd Garrison)

“Diğerlerine iyi davranırsan kendine en büyük iyiliği yapmış olursun.” (Zoreaster)

“İnsanlar, din, mezhep, ırk, millet, renk, mevki, sınıf farkı gözetilmeksizin sevilmeyi hak etmektedirler. Madem ki insanoğlu ruh yönüyle Allah’tan gelmektedir; öyleyse insanlar hiçbir şekilde birbirlerinden bu anlamda ayrılamazlar.” Yunus Emre.

“Gel, gel yine her neysen, kimsen yine gel; Kafirsen, ateş ve put seversen yine gel; Girmez ki, umutsuzluk dergahımıza...”(Mevlana Celalaeddin Rumi)


“Hoşgörü, yapılan her şeyin kolayca kabul edilip onaylanması değildir. Hoşgörü, başkalarının görüşlerini anlama yeteneği ve acı bir duygu beslemeden, anlayışlı bir tartışma arzusudur.” Macintosh.

“Bu çağın gereği ortak bir din değil, çeşitli dinlere bağlı insanlar arasındaki karşılıklı hoşgörü ve saygıdır.” Mahatma Gandhi

“Şiddet göstermeme, inancımın birinci maddesidir. Aynı zamanda o, benim itikatımın da son maddesidir.”  Mahatma Gandhi

“Hoşgörü, uygarlığın biricik sınavıdır.” Arthur Helps



“Toplumsal hayatta en yararlı erdem hoşgörüdür.” Dale Carnegie

“Başkası düştü mü “çürük tahtaya basmasaydı” deriz. Kendimiz düşünce, bastığımız tahtanın çürük olmasından şikayet ederiz.” (Cenap Şehabettin)

“Dünyayı savaş tehlikesinden koruyacak tek bir yol vardır; dünya çapında yetkiye sahip olacak ve dünyada bütün silahların tekelini elinde bulunduracak bir tek otoritenin kurulması.” (Bertrand Russell).

“Herşeyi anlamak insanı hoşgörülü yapar.” (Madam Germaine De Stael)

 

 

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme