10 Özdeyiş ve Kısaca Anlamları

 10 Özdeyiş ve Kısaca Anlamları


*Bana iyi analar veriniz, size iyi vatandaşlar vereyim. (N.Bonaparte):  İyi anne aileyi sağlam tutacak daldır. İyi bir anne, eğitimli ve güzel ahlaklı bir anne iyi çocuklar yetiştirerek o çocukları topluma kazandırır ve topluma büyük bir iyilik yapmış olur. O çocuklar da toplumu geliştirir ve insanlığa faydalı işler yapar.

*Bir ulusun büyüklüğü, nüfusun çokluğu ile değil, akıllı ve erdemli kişilerin sayısıyla ölçülür (Victor Hugo): Bir ulusu ulus yapan nüfusunun çok olması değil  o ulusta yer alan bilinçli, eğitimli, erdemli insanların çok olması o milleti kaliteli bir millet yapar. Çünkü ulusu ulus yapan şey kaliteli ve nitelikli insanlardır. Bir ulusun fertleri güzel ahlaktan yoksunsa, cahil kalmışsa ve cahilliğinde diretiyorsa o ulus geri kalmaya devam edecektir. Önemli olan akıllı ve olgun kimselerin olmasıdır.

 

*Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise, ruh içinde eğitim olur. (Cervantes):  Mermer parçası heykeltraş için çok değerlidir çünkü o mermer ile muhteşem sanat eserleri, muhteşem heykeller yapılacaktır. Eğitim de insan ruhu için çok gereklidir. Çünkü eğitimden yoksun insanlar yarım kalır ve içinde yaşadığı topluma zarar veriri. Oysa eğitimin olduğu yerde bilinçli insanlar, topluma faydalı insanlar olur.

*Bir kişiye yapılmış haksızlık, bütün topluma yöneltilmiş bir tehdittir.  (MontesQuieu):  Bir insana yapılmış haksızlık tüm insanlığa yapılmış gibidir. Onun için adaletsizlik karşısında sessiz kalınmamalıdır. Haksızlık karşısında sessiz kalırsak ve kurnazlık yaptığımızı düşünürsek çok büyük ateşe  atmış oluruz kendimizi. Çünkü sessiz kaldığımız her haksızlık bir gün bizi de vuracak ama o zaman iş işten geçmiş olacaktır.

*Bir şeyi bildiğin zaman, onu bildiğini göstermeye çalış. Bir şeyi bilmiyorsan, onu bilmediğini kabul et. İşte bu bilgidir. (Konfüçyus): Bilge insan bildikleri ile övünmez ve dışarıya şov yapmaz ama bildiklerini insanlara anlatmaya çalışır ve onları aydınlatmaya çalışır. Bir şeyi bilmiyorsa da biliyorum diye yalan söylemez ve olgun ve gerçekçi davranışlar sergiler.

*Cahil kimsenin yanında kitap gibi sessiz ol. (Mevlana): Cahil insanların yanında susmak en güzelidir. Çünkü ona ne anlatırsanız anlatın o kendi bildiğini uygulamaya devam edecektir. En iyisi susun, böylece boş yere kendinizi yormamış olursunuz.

*Dedikodu, basit ruhlu insanların eğlencesidir. (Jorneille): Dedikodu işi olmayan kimselerin eğlencesidir. Böyle kimseler  de basit ruhlu insanlardır. Başkalarının hayatlarını konuşmakla günlerini heba ederler ve boşa giden bir ömür olur ve o ömre de yazık olur.


Düşünmek ve söylemek kolay, fakat yaşamak, hele başarı ile sonuçlandırmak çok zordur. (Ziya Gökalp): Bir işin en güzel yanı onu uygulamaya dökmek, başarı ile sonuçlandırmaktır. Boş davul da çok ses çıkarır ama bir kimseye faydası olmaz . Oysa söylediklerimizi yapmak dünyanın en zor işidir. Başarılı olanlar da düşündüklerini ve söylediklerini yapanlardır.

Fenalıkların ilki ve en büyüğü, haksızlıkların cezasız kalmasıdır. (Eflatun):Suçlu olan kişinin  cezasız kalması suçsuz olan masumun hayatının işkenceye dönüşmesi demektir. Onun için hak edene hak ettiği ceza verilmelidir ki haksızlığa uğrayan kişinin de içi rahat etsin ve adalet yerini bulsun.

Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez. (Tolstoy) Herkes bir başkasının değişmesini ister  ama önce kendinden başlamasının farkında bile olmaz. İlk olarak kendimizi değiştirmeliyiz böylece her insan kendini değiştirirse dünya aha güzel bir yer olur.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme