Ben Cumhuriyet Sevdalısıyım Çünkü Konulu Kompozisyon Yazınız.

 "Ben Cumhuriyet Sevdalısıyım"; Çünkü Konulu Kompozisyon Yazınız.




Türkiye Cumhuriyeti bugünlere kolay gelmemiştir. Devletin adının cumhuriyet olması için nice destanlar yazılmış, nice kanlar dökülmüş, nice yiğitler şehadet şerbetini içmiştir. Kolay değildir yeni bir düzene geçmek, yılarca aynı yönetim sisteminde durup yeniliği bir anda kabul etmek elbette millet için kolay olmadı. Onun için Mustafa Kemal adım adım gitti yoluna.

 Önce bağımsızlık dedi. Ülke bağımsız olmadan nasıl cumhuriyet kurulurdu onun için de önce düşman vatandan kovuldu, milletin her bir kahramanı bu vatan toprakları için yılmadan, yenilmeden savaştı ve sonuç bağımsızlık oldu, sonuç hürriyet oldu. Artık sistemde değişiklikler gerekiyordu, bir kişinin iradesine bırakılamazdı ülkenin kaderi. Onun için Gazi Paşa 29 Ekim 1923’te ilan etti Cumhuriyeti. Cumhuriyet özgürlüktü, cumhuriyet egemenlikti. Ben cumhuriyet sevdalısıyım çünkü cumhuriyette benim de söz hakkım var, azınlığın da hakları var. Ben cumhuriyet sevdalısıyım çünkü  cumhuriyet demek halkın egemenliği, milletimin iradesi demek. İnsan hakları  demek, seçimle başa gelip seçimle baştan indirmek demek. Ben cumhuriyet sevdalısıyım çünkü cumhuriyet hoşgörü demek, farklılıklara saygı duymak demek. Cumhuriyet aydınlık demek, bilim yolunda koşmak,  özgürce çalışmak demektir.  temelleri demek. Ben cumhuriyet gönül vermiş bir gencim çünkü bu millet cumhuriyet sayesinde güç kazanır, cumhuriyet sayesinde gelişir ve yeni aydınlık yollara çıkar.

 Cumhuriyet gönül verdim çünkü haklarım ve özgürlüklerim güvence altına alınmıştır.  Ben cumhuriyet sevdalısıyım çünkü cumhuriyet milletime  özgür ve bağımsız yaşama hakkı sağlamıştır. Atatürk'ün bu sözünden de dolayı Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslarıyla, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur.” Ben cumhuriyet sevdalısıyım işte. Özgür düşünceye sahip olduğum, düşüncemde bana dayatma yapılmadığı için, haksız yere hapishanelere atılmadığım sevdalısıyım cumhuriyetin, vazgeçilmezimdir cumhuriyetim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme