“Âlim Olmak Kolay, Adam Olmak Zordur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Âlim Olmak Kolay, Adam Olmak Zordur.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

Okumak, öğrenmek, ilim yolunda, bilim yolunda hayata yön vermek  ve hayatını dolu dolu  amaçlar uğrunda geliştirmek kişiye büyük faydalar sağlar.  Kişi öğrenerek, okuyarak çok iyi makamlara gelebilir. Sahip olduğu mesleğin gelirleri de hayli fazla olabilir. Bunlar gayet güzel ve olumlu şeylerdir. Tüm bunların yanında insanda olması gereken en temel özellik ise güzel ahlakın olmasıdır. İnsan hangi makama gelirse gelsin, aylık geliri ne kadar fazla olursa olsun o kişinin içinde insanlık yoksa, adamlık yoksa yaptığı işin aldığı paranın da hiçbir değeri olmaz. Önce adam gibi adam olmak gerekir. İnsan gibi gibi insan olmak gerekir.

 

Alim olmak kolaydır biraz zekan varsa biraz da çalışmaya isteğin varsa kişi okuyarak gayet güzel bilgili bir ilim insanı, alim olabilir. Bunlar çalışarak ulaşılan amaçlardır ama insan olmak, insanca yaşamak,  merhametli olmak, yardımsever olmak gibi güzel değerler olursa işte o zaman hem alim olunur hem de insan olur ve kişi daha kendini yetiştirmiş, kendine ve başkalarına değer veren bir kimse olur. Atasözümüzde anlatılmak istenen ise şudur: İnsan okuyarak iyi yerlere gelip bilim adamı olabilir ama mayası bozuksa  öğrendiği bilgileri insanlığın faydasına değil zararına kullanır ve kötü sonuçlara neden olur.

İnsan kendisini sadece bilimsel yönden geliştirmemeli kişilik yönünden de geliştirmeli ve ilerletmelidir. Böylece hem kendimize fayda sağlarız hem de başka insanların yaşamlarına dokunuruz ve onlara iyilik etmiş oluruz. Önemli olan adam olmaktır, önemli olan bilgileri insanlığın faydasına sunabilmek ve  ardında güzel işler bırakabilmektir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme