Feryal Özel Hakkında Bilgi Veriniz.

 Feryal  Özel Hakkında Bilgi Veriniz.

Feryal  Özel  27 Mayıs 1975  yılında İstanbul’da  dünyaya gelmiştir. Kendisi  Türk astrofizikçidir. Astrofizik gökfiziği demektir. Astrofizik alanında yaptığı çalışmalar ile  çok sayıda ödül kazanmıştır.  (Guggenheim Fellow ödülü, Guggenheim Vakfı, 2016, Kostrup Ödülü, Niels Bohr Enstitüsü, 1997 vb gibi çeşitli sayıda farklı ödüllere layık görülmüştür.


Anne ve babasının mesleği doktorluk olan Feryal Özel Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olmuştur.  2001 yılında  kendisi gibi astrofizikçi olan  eşi ile evlenmiş ve bu evlilikten de iki tane çocuğu dünyaya gelmiştir. Çeşitli araştırmalarda bulunmuştur. Kendisi ülkemizde  Bilim Akademisi Üyesidir.   Kendisinin araştırma alanları şunlardır:  Teorik astrofizik, kara delikler ve nötron yıldızlarıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nin çeşitli üniversitelerinde eğitim alan Feryal Özel 2001 tarihinden itibaren NASA’da görev yapmaktadır. Albert Einsten  görelilik teorisi üzerine araştırmalar yapmış ve bunun için de çeşitli çalışmalarda bulunmuştu ama kara delikleri görüntüleyememişti.
 

Feryal Özel de farklı teleskoplardan elde edilen milyonlarca veriyi birleştirerek 2019 yılında ortaya tek bir fotoğraf çıkarmayı başarmış büyük fikirlere sahip bir bilim insanıdır. Araştırmalarını ve çalışmalarını Arizona Üniversitesinde devam ettirmektedir. Bu üniversitede fizik ve astronomi dersleri vermeye devam etmektedir. Kendisi bilimsel yazılar yazmaya da devam etmektedir. İyi bir bilim insanı olmasının yanında  aktif bir sporcudur aynı zamanda. Spora  olan düşkünlüğü onun  sağlığına düşkün olduğunun da göstergesidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme