Memleket (Gurbet) İle İlgili Özlü Sözler

 Memleket (Gurbet)  İle İlgili Özlü Sözler


İnsanın doğup büyüdüğü memleketi onun her şeyidir. İnsan zorunlu ya da  gönüllü olarak hangi memlekete giderse gitsin kalbinin hep bir köşesinde memleketinin de yaşadığı anıları kalacak ve onu da yaşamının sonuna kadar unutmayacaktır. Çünkü memlekete sevdası insanında içine ölünceye dek işlemiştir. İnsan doğup büyüdüğü memleketini çok sevmeli ve onu geliştirip kalkındırmak için de elinden gelen her türlü fedakarlığı yapmalıdır.


Memleket ile ilgili özlü sözler şunlardır:


“Bir memleketin nasıl yönetildiğini anlamak mı istiyorsunuz; onun müziğine kulak veriniz. Nerede güzel eserlerden oluşmuş uyum vardır, orada adalet ve erdem hüküm sürer.” Konfüçyüs

 

“Memleketi olmayan adamın romanı edebiyatı zorlamaz. Özellikle romancının mutlaka bir toprağı olmalı. Sadece romanda değil, her sanat dalında çalışan her sanatçı için bir memleket lazım. Çünkü o toprağın kültürüyle büyüyor insan, o toprağın kültürüyle yoğruluyor sanatçı. Toprağından kopuk olursa romancı, yazamaz.”  (Yaşar Kemal).

 

“Bir memleketin yükselmesi ev ve aile muhabbetine bağlıdır.” (Charles Dickens).


“Yürek bizim, yollar bizim, saz bizim, şu dağlarda ala çiçek yaz bizim. Boydan boya bu memleket bizim.”  Turgut Uyar

 

“Bazı şeyler unutulmaz işte. Doğduğun yer misal. Azıcık büyüdüğün, azıcık hatırladığın yer bile”...  Çağan Irmak

 

“Vatan aşkını artırmak için en emin yol, bir müddet yabancı bir memlekette kalmaktır.”  (William Shenstone)

 

“Memleket isterim; ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun. Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim; yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun. Olursa bir şikayet ölümden olsun.” (Cahit Sıtkı Tarancı)

 

“İnsan memleketini niye sever? Başka çaresi yoktur da ondan. Ama biz biliriz ki bir yerde mutlu mesut olmanın ilk şartı orayı sevmektir. Burayı seversen, burası Dünya’nın en güzel yeridir. Ama Dünya’nın en güzel yerini sevmezsen, orası Dünya’nın en güzel yeri değildir. “(Altan Erkekli Vizontele Filminden)


“Bir gün bu memleketin yanağına öpücük, başucuna da bir not bırakıp gideceğim. Notta şunlar yazılı olacak: Öyle güzel uyuyordun ki, uyandırmaya kıyamadım.”  Aziz Nesin.





“Memleket değiştirmekle kıskançlık, cimrilik, kararsızlık, korku, tutku bizi bırakmaz. “ Montaigne.


“Uzaklardayım. Ben bende değilim ki. Ya beni sararsa memleket hasreti?” Ahmet Kaya

 

 

“Ömrüm “memleket yıkılıyor” teranesini dinlemekle geçti, memleket filan yıkılmadı ama nedense yıkılan hep memleketin çocukları oldu.”  Dücane Cündioğlu


“Derler ki, sığındığın gönül, memleketindir.”  Didem Madak


“Beni buradan al, yanına koy. İnsan, memleket hasreti çekiyor.”  Oğuz Bal


“Fakirsiz memleket yoktur, zengin memleket ona derler ki fukarasını (fakirlerini) saklayabilir.”  (Cenap Şahabettin)

 

“Memleketimi seviyorum: Çınarlarında kolan vurdum, hapishanelerinde yattım. Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı memleketimin şarkıları ve tütünü gibi.”  (Nazım Hikmet)


“Bir memlekette namuslu insanlar en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.” (Ahmet Ümit).


“Bir memleketin saha bakımdan büyüklüğü onun gerçek büyüklüğünü ifade etmez ve bir milleti millet yapan arazisi değildir.”  Thomas Henry Huxley.


“Göründü memleketin iç yüzü, çöktüyse temel. Şimdilik harice karşı yüzümüz olsa dahi yüzümüz yok bakacak kabrine ecdadımızın. Tükürür zannederim çehremize, vatanın tarihi.” Neyzen Tevfik.


“Mektupla derdimi anlatamayacak kadar, memleketime ve insanlarıma sevdalı, hayran ve öfkeliyim. Bu bahis burada bu kadarcıkla kalsın”...  Nazım Hikmet Ran


“Benim yüreğimde boylu boyunca memleketim var, canıma ciğerime dek işlemiş.”  Bedri Rahmi Eyüboğlu


“Bir memleket halkının sağlığı hakikatte bir devletin dayandığı bütün mutluluk ve gücün temelidir.”  George Sand


“Başka türlü bir şey benim istediğim Ne ağaca benzer ne de buluta benzer; Burası gibi değil benim memleketim, Denizi ayrı deniz, havası ayrı hava; Rengi başka, tadı başka.” Can Yücel

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme