“Haktan, Adaletten, Merhametten, Azimden Garip Komasın.” Sözünü Açıklayınız.

 “Haktan, Adaletten, Merhametten, Azimden Garip Komasın.” Sözünü Açıklayınız.


Bir toplumda en önemli unsur adalettir. Adaletin olduğu yerde hak vardır. Adaletin olduğu yerde ahlak vardır.  Şeyh Edebali Osman Bey’e  verdiği öğütte bu sözü söylemiştir. Bu sözle anlatılmak istenen; Osman Bey’in adaletten yana olmasını istemiştir. Adalet her şeyin temelidir. Bir yerde adalet yoksa orada insan hakları da yoktur, insanlık da yoktur. Bir insana yakışan en önemli şey adaletli olması, merhametli olmasıdır. İnsan bu erdemlerden yoksun kalırsa insan olma vasfına erişemez. 





Bir toplum, bir millet adaletle yönetildiği zaman o millet ya da milletler kısa zamanda kalkınır ve gelişir. Adaletin olduğu yerde kaos ortamı da olmaz. İnsanlar birbirine güvenir. Sevgi, saygı daim olur.  Devletin başındaki kişiler merhametli olmayı bilmelidir. Affetmek  yeri geldiği zaman esnek olmak devlet yöneticilerine daha da yakışır. Devlet yöneticileri aynı zamanda azimli olmalıdır. Azimli olmalıdır ki milletinin de fertleri azimli olsun. Vatan için çalışılsın, alın teri dökülsün ve vatan her yönde geliştirilerek iyi yerlere gelsin.  


Yüce Allah bizleri haktan, adaletten, merhametten, azimden eksik koymasın. Bu güzel erdemler içimizde daim olsun , yaşamımızda her zaman uygulansın. İşte bunlar olduğu zaman  her şey daha da güzel olur. Adalet il ilgili şu özlü söz  de çok önemlidir:

* " Adaletin bulunmadığı yerde, herkes suçludur."

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme