Nazım Hikmet Hakkında Bilgi Veriniz. (1902- 1963)

 

Nazım Hikmet Hakkında Bilgi Veriniz. (1902-  1963)

 

Nazım Hikmet Yunanistan’ın Selanik şehrinde ( 15 Ocak 1902) dünyaya gelmiştir. Nazım Hikmet toplumcu, gerçekçi edebiyatın ilk ve en önemli şairlerdendir.  Dedesi Nazım Paşanın etkisinde kalarak şiirler yazmıştır. 1920 yılında zatülcenp  (plörezi)  adındaki bir hastalığa yakalandığı için  askerlik görevinden muaf tutulmuştur. Hocalarından birisi de Yahya Kemal Beyatlıdır, ona yazdığı şiirleri göstermiştir ve Yahya Kemal’in şiirleri konusundaki görüşlerine önem vermiştir. 1920 tarihinde Alemdar Gazetesi tarafından yapılan şiir yarışmasında birincilik elde etmiştir ve bu birincilik onun daha da ün kazanmasını sağlamıştır.


 Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul işgal altındayken halkta milli bilinç uyandırmak için vatanseverlik ile ilgili direniş şiirleri yazmıştır. İlk şiir kitabı Azerbaycan’da basılmıştır. Siyasi nedenlerden ötürü yaşamı sürgün ve hapislerde geçmiştir.  Siyasi nedenlerden dolayı yurt dışına kaçmış ve orada yaşamını kaybetmiştir.

Edebiyatta dizeyi bozarak yeni bir kafiye şekli getirmiştir. Kendisi serbest nazımın öncüsüdür. Yazdığı eserlerinde konuşulan Türkçeyi kullanmıştır. Akım olarak ise Fütürizm (gelecekçilik) akımından etkilenmiştir.

Kuvayi Milliye Destanında Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatmıştır. Şiiri siyasi bir kavga aracı olarak görmüştür. Mayakovski (Rus yazar, fütürizmi savunmuştur.)

Nazım Hikmet Ran 3 Haziran 1963 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yummuştur. Nazım Hikmet Ran 61 yaşında hayata veda etmiştir.

 

Nazım Hikmet’in şiirleri şunlardır:

835 Satır

Yatar Bursa Kalesinde

Kuvayi Milliye Destanı

- Ben Senden Önce Ölmek İsterim

-Bir Acayip Duygu

Şeyh Bedrettin Destanı

Gece Gelen Telgraf

İkimiz

-Hoş Geldin Kadını

 Münevver’in Doğum Günü

Piraye İçin Yazılmış Saat Şiirleri

Sevgilim

Yaşamaya Dair

Memleketimden İnsan Manzaraları

Şeyh Bedrettin Destanı

 Ağlamak Meselesi

Ruhum

Aşk Mönüsü

Mavi Gözlü Dev

Karıma Mektup

Kar Kesti Yolu

Seni Düşünmek

 

-Yine Sana Dair

Tahir’le Zühre Meselesi

Güz

Taranta Babu’ya Mektuplar

 

Romanları

-Kan Konuşmaz

-Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim

 

Tiyatro:

 - Unutulan Adam

-Sabahat

-Ferhat İle Şirin

-İnek

--Kafatası

-Bir Ölü Evi

-Enayi

 

Fıkraları :

- Milli Gurur

- İt Ürür Kervan Yürür

 





0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme