Televizyonun Çocuğun Konuşması Üzerindeki Etkisi

 Televizyonun Çocuğun Konuşması Üzerindeki Etkisi

Çocuklarımız bizim en değerli varlıklarımızdır. Onların gelecekte daha sağlıklı olmaları için , daha sosyal olmaları için hayata aktif olarak katılmaları gerekir. 0 - 3 yaş arasındaki dönem  çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Çocuklarımız sadece yeme içmeye muhtaç değildir. Onların en önemli  ihtiyaçlarından birisi de sevgidir. Onlara sevgi ile bakmak , onlar ile kaliteli zaman geçirmek çocukların gelişiminde yarar sağlar. 

Çocuklarımız ile ilgilenmediğimiz zaman , onlara değer vermediğimiz zaman  çocuklarda duygusal ihmal oluşur. Çocuklar ile ilgilenilmediği zaman  çocukların beyni daha az gelişmektedir . Bunun için çocuklar ile daha çok ilgilenmeliyiz. Çok fazla televizyon seyreden çocuklarda  kaygı, korku, gerginlik, uyku sorunları,  gibi olumsuz davranışlar görülür. 

Reklamlarda gördükleri abur cuburları yemeyi istemekte ve ana yemeklerini yemememe davranışı başlamaktadır. Hareketsiz kalıp abur cuburu da tüketince hızla kilo almaya başlamaktadırlar ve bu çocukların sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atmaktadır.

Televizyon çocukların konuşmalarında güçlük yaşamasına neden olur . Çünkü televizyon ucuz bakıcıdır. Çocuklarda geç konuşmaya neden olmaktadır . Bunun için anneler , babalar çocuğu kesinlikle ihmal etmemelidir . Çocukları ile çeşitli oyunlar oynamalı , onlarla göz teması kurmalı ve onları çok sevdiğini belli etmelidirler. Çocuklarımızı kendi hallerine bırakmamalıyız.

 Bu konuda anne ve babalar kendi çapında şu önlemleri almalıdırlar:

* Çocuklar mümkün olduğu kadar televizyon karşısında fazla vakit geçirmemeli ve tek başına bırakılmamalıdır.
*  Televizyonun zararlı etkileri çocuklara güzel bir dille anlatılmalıdır.
* Çocukların gerçek dünya ile iletişime geçmesi için onlarla nitelikli vakit geçirilmeli ve çeşitli oyunlar oynanmalıdır.
* Çocukların izledikleri çizgi filmler gözden geçirilmeli ve gerekirse birlikte izlenmelidir. 
* Çocukla birlikte kararlar alınmalı ve bu kararlar uygulanmalıdır.
* Çocuklar fiziksel, ruhsal ve zihinsel açıdan gelişmeleri için çeşitli spor faaliyetlerine yönlendirilmelidir.





Televizyonu açıp onları da karşılarına oturtup saatlerce ev işleri görmemeliyiz . Televizyonun çok fazla seyredilmesi çocuklarda çeşitli gelişim sorunlarına neden olur . 

Bunun için mümkün olduğu kadar çocuklarımız ile daha fazla vakit geçirmeliyiz , onların duygularını ihmal etmemeliyiz . Çünkü onlar bizim her şeyimizdir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme