Türkçesi Varken Yabancı Sözcükleri Kullanmak Sizce Doğru Mudur? Neden? Aşağıya Yazınız.


Türkçesi Varken Yabancı Sözcükleri Kullanmak Sizce Doğru Mudur? Neden? Aşağıya Yazınız.
Türkçemiz bizim ana dilimiz, başımızın tacı nadide çiçeğimizdir.  Dil bir milletin aynasıdır, benliğidir, kültürüdür. Her ülkenin kendine özgü dili vardır. Bizim dilimiz de içinde eşsiz sözcükleri bulunduran Türkçedir. Türkçesi  varken yabancı sözcükleri kullanmak elbette ki  son derece yanlıştır. 
Dilimizde bir kelimenin anlamı varsa onun yabancısı  kullanmak özentilikten başka bir şey değildir.
Böyle yaparak ana dilimize zarar vermekten, onun  kimliğini kaybetmesine neden olmaktan başka bir şey  yapmayız.  Kendi ana dilimizi yok ederiz, ana dilimiz yok olmaya başlayınca kültürümüz  de yok olmaya başlar ve bizi biz yapan değerler diye bir  şey de olmaz. Ana dilimiz, güzel Türkçemizi korumak için   kendi kelimelerimizi günlük yaşamda kullanmalıyız. ve gelecek nesillere  yabancı sözcükler değil kendi ana dilimizin sözcüklerini aktarmalıyız ve onların da Türkçeyi güzel öğrenmesini ve konuşmasını sağlamalıyız.

Aynı dili konuştuğumuz insanlar ile yabancı dil konuşmamalıyız. Ancak  yabancı dil bilen ve dilimizi bilmeyen bir kimse ile zorunlu olarak yabancı dil konuşuruz  zaten.  İşte tüm bunlardan dolayı dilimizi korumalıyız, ana dile sahip çıkmalıyız, yabancı  özentiliğine de bir an önce son vermeliyiz. Bunu yapmadığımız takdirde çok daha kötü sonuçlar ile  karşı karşıya kalabiliriz.

Aşağıdaki Yabancı Sözcüklerin Türkçe karşılıklarını yazınız.
cv:  öz geçmiş
like: beğen
selfie:  öz çekim
download: indir
nick name: takma ad
trend: eğilim
online: çevrim içi
start: başlangıç
check: kontrol etmek
versiyon:  uyarlama

Ana dilimizin önemi ile ilgili şu sözlerin de kıymetini bilmeliyiz  ve bu sözlere uygun olarak dilimizi kullanmalı ve ona hak ettiği değeri vermeliyiz:

‘’ Dil bi ulusun aynasıdır.’’  Schiller
‘’ Türkçe atalarımın dili; anadil, diller güzeli. Yerine göre kılıçtan keskin, çelikten sert kayadan sarp,boradan hızlı,bürümcekten ince,kelebekten uçucucu,çiçekten renkli,kokudan tatlı,altından parlak,sudan duru Türkçe!’’  Ruşen Eşref Ünaydın.

* ‘’ Dillerini yitiren milletler, ulusal  bilinçlerini de  yitirirler.  ( O.Hançerlioğlu).
* ‘’ Her sözün ararsan vardır Türkçesi.’’ Ziya Gökalp

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme