‘’ Bilgi Cesaret Verir, Cehalet Küstahlık.’’ Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


‘’Bilgi Cesaret Verir, Cehalet Küstahlık.’’   Sözü İle İlgili  Kompozisyon Yazınız.

Eğitim  insanın gelişmesinde ve ilerlemesinde en büyük aydınlatıcı yoldur.   Çünkü eğitimdir ki bir milleti ya hür yapar ya da köle  ya da köle yapar.  Eğitim insan için olan  en aydınlatıcı öğretim şeklidir. Nitelikli bir eğitimden geçen kimseler hem kendilerine hem de içinde yaşadığı topluma fayda sağlar.  Bizler bilgileri eğitim yoluyla öğreniriz. Aldığımız eğitim bizim  bilgili ya da bilgisiz olduğumuzu  ortaya koyabilir. Bilgili insan cesaretli olur. Çünkü yeni bilgilere açıktır ve yeni şeyler öğrenmekten korkmaz.  Yanlış da yapsa kendini değiştirebilir ve geliştirebilir. Bilgi ile cesaretlenen insan  daha aydınlık yollara ulaşmak için devamlı bilginin peşinde olmaya devam eder ve onun izinden asla ayrılmaz.

Cahil insan ise yeniliklere kapalı bir insandır. Böyle kimseler de yerinde saymaya devam eder ve kalıp, tutucu düşüncelere sahip olur. Cahil insan çok bilmiş havasına girer ve her şeyi biliyorum  düşüncesi içinde yanlış bir  yola girer.  Yaptığı şeylerin doğru olduğunu düşünür ve  kendi düşüncelerinden , kalıplaşmış yargılarından başka hiç bir şeyin doğru olamayacağı düşüncesi ile hareket etmeye devam eder. Bunun için   cahil  olmaktan, yeniliklere kapalı olmaktan uzak durmalıyız. Kendimizi her daim yenilemeliyiz ve öğrenmeye hayat boyu devam etmeliyiz.    Cahil kalıp kendimizi kandırmamalıyız. Bilimin ve ilimin ışığından  ayrılmamalıyız. Bizi aydınlatmaya çalışan, bize yol gösteren, bizim iyiliğimizi isteyen insanlara karşı kaba davranışlarda bulunmamalıyız ve kendimizi olumlu yönde değiştirmek için var gücümüzle  mücadele etmeliyiz   ve cehaletin içinde boğulup kalmamalıyız.

Cehalet ile  ilgili şu sözü de unutmamalıyız: ‘’Cahilin cahilliğini kanıtlamak kolaydır fakat ona itiraf ettirmek güçtür.”  Hz. Ali . Bu sözlerden de yola çıkarak  kendimizi, benliğimizi geliştirmeliyiz, sürekli ilmin ışığından yürümeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme