Edebiyat Nedir ? Edebiyat Ne İşe Yarar ?

Edebiyat Nedir ? Edebiyat Ne İşe Yarar ?

İnsanın duygu ve düşüncelerini , keendine has bir üslup kullanarak yazılı ya da sözlü olarak ifade etmesidir edebiyat . Bu kitabi bir tanımdır ama edebiyat hiçbir zaman üç beş kelimelik bir kalıp içine hapsedilemez .

Edebiyat duygularının dışa aktarımıdır . Abdurrahim Karakoç gibi lamba titreyen alevi üşümeye yormak , Yahya Kemal gibi ölümü “ sessiz bir gemiye benzetmek “ , Sunay Akın gibi yol kenarlarındaki mazgalları çocukluk anılarını biriktirdiği bir kumbaraya benzetmektir . Edebiyat Reşat Nuri gibi Çalıkuşu’nu yazıp binlerce genç kıza idealist bir öğretmen olmanın yolunu açmaktır . Edebiyat ne işe yarar ? Edebiyat , insana insan olduğunu hatırlatır , iç dünyasında daha önce hiç hissetmediği kıvılcımların parlamasını sağlar . “ Akıncı “ şiirini okuduğunda vatanı için canından , kanıdan tüm varlığından vaz geçmesi gerektiğini , Suç ve Ceza’yı okuduğunda Raskolnikof gibi bir arkadaş kazandığını gösterir . Edebiyat bize yalnızca yiyip içen bir varlıktan öte , üzülen , acıyan , kızan bir kalp taşıdığımızı anımsatır .


Edebiyat hayatın ta kendisidir . Uzak diyarlara alıp götüren , Devler ve cüceler ülkesini yanı başımıza getiren , bizi hayatın gürültüsünden kurtaran korunaklı bir limandır . Edebiyat hayatımıza ne kadar giriyorsa o kadar insan olmaya başlıyoruz demektir . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme