"Türk, Öğün, Çalış, Güven " Sözü İle İlgili Kompozisyon

"Türk, Öğün, Çalış, Güven " Sözü İle İlgili Kompozisyon

Türk milleti tarihinin her döneminde bağımsız bir yaşam sürdürmek için mücadele göstermiş , devleti yıkılsa bile tabiri caizse küllerinden yeniden doğmayı başarmış ve hiçbir zaman devletsiz kalmamıştır . Böyle bir milletin evlatları olarak bizlere düşen görev milletimize layık birer evlat olmak ve bayrağımızın özgürce dalgalanması için elimizden gelen çabayı göstermektir .

Milletimize , devletimize olan sevgimizi ve bağlılığımızı göstermek yalnızca kuru sözlerle  olacak bir iş değildir . Atatürk'le , Fatih Sultan Mehmet Han'la , Kanuni Sultan Süleyman'la ve daha adını sayamayacağımız nice büyük atamızla övünmenin bir manasının olması için bizlerin de onların yolunda gitmesi ve onların gösterdiği hedeflere yürümesi gerekir . Atatürk'ün dediği gibi kahvehane köşelerinde değil laboratuarlarda sabahladığımız zaman atalarımıza olan minnet borcumuzu hakkıyla ödemiş oluruz . Tarihi boyunca yalnızca kendi ırkından ya da kendi dininden olanlara değil adımını attığı her yerdeki her dinden ve ırktan insana adaletle hükmeden bu necip milletin fertleri elbette ataları ile övünecektir . Bunu ırkçılık olarak görmemek lazım . Birileri dünyayı sömürürken ve kendisine "üzerinde güneş batmayan ülke" derken bizim milletimiz gittiği her yere huzur , barış ve mutluluk getirdiyse bu millet tabi ki övülmeye layıktır .


Türk genci atalarını tanıdıkça onlarla övünmeli , onların gösterdiği yolda çalışmalı ve ilerlemeli , onların başarılarına bakarak geleceğe güvenle bakmalıdır . 

1 yorum:

  1. Atatürk, sözünün başındaki “Türk” sözcüğüyle, Türkiye Cumhuriyeti halkına sesleniyor. Her yurttaşa bir bir ne yapması gerektiğini anımsatan o sözcükleri sıralıyor. En çok yanılgının yaşandığı söylem ise “öğün” sözcüğü. Akıllarda sürekli “övün” olarak kalması yüzünden, insanların “övünme” eylemine yönelik bir istek olduğunu düşünmeleri çok doğal. Nitekim “öğün” sözcüğünün anlamı bambaşka.

    Öz Türkçe bir sözcük olan “öğün” aslında “öğ” sözcüğünden türetiliyor. Bu sözcük ise “akıl - us” anlamına geliyor. Sözcüğe Atatürk’ün getirdiği ve o dönemlerdeki kullanımıyla dile getirdiği “-ün” eki ise “akıllan, aklını kullan” anlamı kazandırıyor.
    Kaynakça:https://www.ogretmensitemiz.com/yasam/ataturkun-turk-ogun-calis-guven-sozu-aslinda-h13167.html

    YanıtlaSil

Deneme