Bağlılık , Koruma , Sakınma Konulu Beşer Atasözü ve Anlamı

Bağlılık , Koruma , Sakınma Konulu Beşer Atasözü ve Anlamı

Bağlılık Konulu Atasözleri
1. Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkanıdır : Bir insan ailesinden , çevresinden , arkadaşlarından ne kadar da ayrı düşse bir gün bağlı olduğu çevreye muhakkak döner . Çünkü insan dünyayı da gezse yine kendi ailesine ve kendini anlayan insanların arasına dönme ihtiyacı hisseder .
2. Sevda geçer yalan olur , sonra sokar yılan olur : Bir insana aşırı bağlandığınız zaman çok kuvvetli bir sevgi duyarsınız ama aranız bozulduğunda duyduğunuz kuvvetli sevgi aynı şekilde kuvvetli bir nefrete dönüşüverir .
3. Sadık dost akrabadan yeğdir : Bize gerçek manada bağlı olan bir dostumuz varsa böyle bir insanın varlığı canımızdan kanımızdan olan akrabalarımızın varlığından bile daha kıymetlidir .
4. Horoz ölür gözü çöplükte kalır : Bir şeye çok bağlanan insan onu kaybettiği zaman kaybettiği şey her zaman aklının bir köşesinde kalır .
5. Atın ölümü arpadan olsun  :Bir şeye bağlanmış olan insan , o şey kendisine zarar bile verse ondan vazgeçemez .

Sakınma Konulu Atasözleri

1. Sakınılan göze çöp batar : Bir şeyi aşırı derecede korumaya çalışırsanız , onun üzerine haddinden fazla düşerseniz mutlaka başına kötü bir iş gelir .
2. Sandığına olmaz , sakındığına olur : Bazen tahmin ettiğimiz şeylerden değil , her türlü önlemi aldığımızı düşündüğümüz , üzerine çok düştüğümüz şeylerden zarar görürüz .
3. Suyun yavaş akanından insanın yere bakanından sakın ( kork ) : Hislerini , düşüncelerini belli etmeyen insan derinliğini kestiremediğimiz su kadar tehlikelidir . Böyle insanların verebileceği zararlara karşı uyanık olmak ve sakınmak gerekir .
4. Devletliye dokun geç , fukaradan sakın geç : Zengin , güçlü insanlara yakın olursan belki ondan yararlanabilirsin ama fakir insanlara yakın olursan o insan senden yararlanmaya çalışır .
5. Gözü gibi sakınmak : Bu bir deyimdir ve çok koruyucu olmak anlamına gelir .

Koruma Konulu Atasözleri

1. Bakarsan bağ olur , bakmazsan dağ olur : Önem ve özen gösterilen yani korunan şeyler güzelleşir ama önem verilmeyen şeyler bozulur gider .
2. Yaş kesen baş keser : Yeşili , ormanı ve doğal güzellikleri korumak gerekir , bunlara verilen zararın bir insanı öldürmekten farkı yoktur .
3. Sayılı koyunu kurt kapmaz : Birine bir şey emanet ederken o kişiye sorumluluğunu iyice anlatır ve sorumluluğu altındaki şeyleri korumazsa başına gelecekleri iyi anlatırsanız o da emaneti altındaki şeyleri daha iyi korumaya gayret eder .
4. Emanete hıyanet olmaz : Bize güvenilerek verilen şeyleri çok iyi korumalı ve onlara zarar gelmemesi için elimizden geleni yapmalıyız .

5. Kedinin boynuna ciğer asılmaz : Güvenilmeyen , koruyamayacak insanlara bir şey emanet etmemek gerekir .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme