Hoşgörünün Önemi Konulu Kompozisyon

Hoşgörünün Önemi Konulu Kompozisyon

İnsanların birbirlerine karşı sevgi duyması ve saygılı bir şekilde yaşaması hoşgörüden geçer .  Bir toplumda farklı etnik grupların yaşayabilmesi için o toplumda hoşgörünün benimsenmiş olması gerekir .  İnsanların dini , dili , ırkı , milliyeti ne olursa olsun bunlara saygı gösterilmelidir ve herkes inandığı şekilde yaşamalıdır .

Hoşgörünün olmadığı toplumlarda baskı ve zorlama vardır . Bu da insanları rahatsız eder .  Bunun içinde insanlara karşı tahammül edilmeli hoşgörülü olunması gerekir . Örneğin Osmanlı Devleti'inin 600 yıl ayakta kalmasının sebeplerinden biri de hoşgörülü bir yönetime sahip olmasıdır . Hoşgörünün olduğu tolumlar daha çabuk gelişir ve ilerler . İnsanları asla küçümsememeli yaptığı hataları hoş görmeliyiz . Ne demiş Yunus Emre ; '' Yaratılanı hoş gör, yaradan da ötürü'', Mevlana ise şunu söylemiştir: '' Ne olursan ol yine gel , kafir, zerduşti , putperest olsan da yine gel , Bizim dergahımız umutsuzluk dergahı değildir , Bin defa tövbeni bozmuş olsan da yine gel'', sözleri ile hoşgörünün önemi ve anlamını anlatmıştır .


Hayatımızda herkesin inanış ve yaşam biçimine saygı göstermeliyiz . Çünkü herkes inandığını yaşamakta özgürdür . Hoşgörülü olmayı hayatınızdan hiç bir zaman eksik etmeyin . Daha güzel bir dünya için , insanca yaşamak için bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşamanız dileği ile . Hoşgörü ve sevgi ile kalın .

2 yorum:

Deneme