Özet : gemileri yakmak deyiminin ortaya çıkış hikayesi, anlamı ve gemileri yakmak deyimi ile ilgili kompozisyon örneği
Deyimin anlamı : "Gemileri yakmak" deyimi karar verilen bir konuda artık dönüşün olmadığını, o uğurda her şeyin göze alındığını anlatmak amacıyla kullanılan bir deyimdir .
Deyimin Hikayesi : Sezar bir sefer sırasında yanındaki askerlerin korkmaya başladıklarını fark eder ve onları gemilerden indirerek bir tepenin üzerine çıkarır . Daha sonra gemide bıraktığı birkaç askere gemilerin tamamının yakılması emrini verir . Daha sonra gemilerden indirip bir tepeye çıkardığı askerlere dönerek artık gemileri yaktık ya bu savaşı kazanacağız ya da hep beraber öleceğiz der . Savaşın sonunda Sezar ve ordusu büyük bir kazanmayı başarır .
Başka bir rivayete göre ise İspanya'yı fethe giden Tarık Bin Ziyad Afrika'dan gemilerle İber yarımadasına geçmiştir . Askerlerin korkmalarından endişelenen Tarık Bin Ziyad tüm gemilerin yakılması emrini vermiştir . Bu ruh haliyle Tarık Bin Ziyad ve ordusu tüm İber yarımadasını fethetmiş ve müslümanlar buraya yerleşerek Endülüs Emevi Devleti'ni kurmuştur .
Kompozisyon Örneği :
Gemileri Yakmak!
Bazen insanlar gözlerini karartır ve her şeyi göze alarak dönüşü olmayan bir yola girer . Bu ruh hali, öyle bir hale getirir ki insanı bir daha hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını bilmesine rağmen insan çıktığı yoldan geri adım atmaz . Böylesi anların arifesinde dudaklarımızdan o söz bir çırpıda dökülüverir : "Gemileri yaktım ! ".
Vereceğimiz kararın bize belki olumsuz etkileri olacaktır ama bir defa karar verilmiştir . Artık o karardan geriye dönüş mümkün değildir .
Gemileri yaktım diyen insan artık ne olursa olsun karar vermiştir ve verdiği karar kendisini nereye götürürse götürsün çıktığı yoldan dönmeyecektir .
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme