"El Elin Eşeğini Türkü Söyleyerek Arar" Kompozisyon Örneği

Özet : "El Elin Eşeğini Türkü Söyleyerek Arar" Kompozisyon Örneği, el elin eşeğini türkü söyleyerek arar atasözünün ortaya çıkış hikayesi
Anlamı :  Başkalarının acılarını anlamak için ne kadar gayret göstersek de onun yaşadığı acıyı tam manasıyla kavramamız mümkün değildir . Çünkü acılar en  çok o acıyı yaşayanları etkileyebilir .  Başka birinin acısını ya da bir derdini çözmek için ne kadar çabalarsak çabalayalım onun hisleri ile aynı şekilde hareket etmemiz mümkün değildir . 
Hikayesi :  " El elin eşeğini türkü çağırarak arar" atasözünün ortaya çıkış hikayesi Nasrettin Hoca fıkralarından birine dayanmaktadır . Fıkrada o dönemin idarecilerinden birinin eşeği kaybolur . Halk dört bir yana dağılıp eşeği ararken Nasrettin Hoca'ya da rastlarlar . Hoca ne aradıklarını sorunca Subaşı ( yönetici ) nın eşeğinin kaybolduğunu ve onu aradıklarını, hocanın da bağların içini aramasını isterler . Hoca da hiç telaşlanmadan ve acele etmeden bir yandan da türkü söyleyerek etrafı aramaya başlar . Hocanın bu halini görenler ne yaptığını sorunca subaşının eşeğini aradığını söyler . Hocanın bu şekilde eşek aramasına halk şaşırır ve :
-          Hocam eşek böyle mi aranır , diye sorarlar .
Hoca cevap olarak : 
-          Eeeee!... el elin eşeğini türkü söyleyerek arar der . 
Kompozisyon Örneği :
El elin eşeğini türkü söyleyerek arar!
        " Ateş düştüğü yeri yakar " atasözünü daha önce mutlaka duymuşsunuzdur . Üzüntüler ve acılar elbette ki paylaştıkça azalır ama yine de o acıyı yaşayan kadar kimse hissedemez . Birisinin acısını hissedebiliriz , üzülebiliriz ama o kişi kadar derinden hissetmemiz mümkün değildir . 
        Fıkrada da olduğu gibi birinin acısı başkasına nispeten daha hafif gelir . Hani derler ya sendeki yara bana duvar deliği diye.  Mesela haberlerde bir yangın ile ilgili görüntüleri gördüğünüzde en çok mal sahibinin perişan olduğunu kendini oradan oraya attığını görürsünüz .  Etraftan yardım koşanlar ise mal sahibi kadar kendini perişan etmezler . Çünkü canı yanan kendileri olmadığı için ne kadar da üzgün olsalar o adamı anlayamazlar . 
        Üzüntü ve keder canı yananı derinden etkiler, diğer insanlar ise kısa bir zaman üzülür ve çok geçmeden de unutur gider .
el elin eşeğini türkü söyleyerek arar.
el elin eşeğini türkü söyleyerek arar.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme