Arıların bal petekleri niçin altıgendir?

Hiç kuşkusuz ki arılar evrenin  gerçekten en usta mimarlarıdır. Parçası  düzgün altıgenler oluşturan ve  prizma şeklindeki petek gözlerinin dip kısımlarını  bir piramit oluşturarak işlemleri sona ererler. Arı kovanındaki  şekliyle dik duran her petekte, petek gözlerini yatayla sabit bir açı yapacak biçimde  inşa edilirler.

Petekte her bir gözün derinliği 3 santimetredir.Bununla birlikte  duvar kalınlığı ise milimetrenin yüzde beşi olarak ifade edilir . Bu denli  ince duvar kalınlığına rağmen altıgen yapısından dolayı  büyük bir direnç kazanırlar. Ayrıca sağlam yapısından dolayı  arıların depoladıkları kilolarca balı içlerinde rahatlıkla taşıyabilirler.

Arıların petek gözlerini  altıgen şeklinde kusursuzca  yapmalarının  amacı  sadece dayanıklı olmasından dolayı değildir başka sebepleri de vardır. Farz edelim ki arılar  eğer beşgen şekli, sekizgen şekli veya  da dairesel  şekillerini seçselerdi bitişik
gözler arasında muhakkak ki  boşluklar kalacaktı ve dolayısıyla da  işçi arılar fazla çalışarak  ve daha fazla balmumu harcayarak bu alanları doldurmak zorunda kalacaklardı.

Evet şunu diyebilir siniz peki petek  üçgen veya kare yapsalardı boşluklar yine olmayacaktı.  İşte burada karşımıza altıgenin bir özelliği daha çıkıyor : Alanları aynı olan kare,altığen ve üçgen, şekillerden  toplam kenar uzunluğu en az olan şekil  altıgendir. Yani aynı oranda  balmumu ile daha çok altıgen odacığın kenarı çevrilebilir.

1 yorum:

  1. Gerçekten çok işime yaradı. Yeni bilgiler öğrendim

    YanıtlaSil

Deneme