Anadolu Adının Efsanesi

Anadolu dünya tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ender yerlerden biridir. Tarih boyunca bu coğrafya sürekli gözde bir mekan olmuş ve uğruna sayısız savaş yapılmıştır. Tabi böylesi bir coğrafya ile ilgili de onlarca efsane ve hikaye anlatılmaktadır. Bu efsanelerden en ilginci belki de Anadolu adının kaynağı ile ilgili olan efsanedir. Dilerseniz bu efsaneden bahsedelim.

Efsane Ankara yakınlarındaki Taşlıca köyünde geçmektedir.  Anadolu Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat Anadolu'yu bir Türk-İslam beldesi yapmak için seferler düzenlemektedir. Bu seferler esnasında yolu bir zaman Ankara yakınlarındaki Taşlıca köyüne düşer. Taşluca köyünde Anadolu'nun kadın erenlerinden Kırmızı Hatun ve oğlu Oruç yaşamaktadır.

Kırrmızı Hatun ya da diğer bir söyleniş şekli ile Kırmızı Ebe köye gelen askerleri karşılar ve köyün çeşmesinin oluğuna askerler için yaptığı ayranı doldurur. Askerler sıraya girer ve bu oluktan kana kana ayran içer yanlarındaki kaplarını da doldurur. Doldururlar ama ayran bitip tükenmek bilmez.  Kırmızı ebe askerlere :

- Doldurun yiğitlerim
-  Doldur Ana
- Doldurun yavrularım
- Ana doldu

Bu şekilde sürekli Kırmızı Ebe doldurun dedikçe askerler ana doldu demeye başlamışlar.  Bu olayı duyan Sultan Kırmızı Ebe'nin kerametinden etkilenir ve çevre toprakları Kırmızı ebe ve oğluna verir. Bu olaydan sonra bu topraklara Anadolu denmeye başlar.

Bu olay Anadolu adı ile ilgili en bilinen efsane olmakla beraber M.Ö bu coğrafya için kullanılan Anatolian kelimesinden geldiğini iddia edenler de vardır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme