Toplumsal Kuralların Olması Ya Da Olmaması Toplumu Nasıl Etkiler Konulu Konuşma

 

Toplumsal Kuralların Olması Ya Da Olmaması Toplumu Nasıl Etkiler Konulu Konuşma


Toplum yaşamının düzen içinde devam edebilmesi, insanların gerek birbirleriyle ve gerekse toplumla olan ilişkilerinde uyacakları bir takım kuralların varlığına bağlıdır. Sosyal düzen içinde yaşayan insanların ödevleri, hak ve yetkilerini düzenleyen kurallara toplumsal (sosyal) düzen kuralları ya da toplumsal kurallar denir. İnsan sosyal bir varlık olduğu için içinde yaşadığı toplumla iç içe olmak, içinde yaşadığın toplumun kurallarına da uymak zorundadır. Çünkü toplumsal kurallara uyulduğu zaman toplum içindeki kaos ortadan kalkar ve daha sağlıklı ve daha mutlu toplumlar ortaya çıkar. İnsanlar birbirine saygılı olur, anlayışlı olur, empati kurmayı bilir vb.  Toplumsal kurallar olmasaydı  toplumda kaos ortamı oluşurdu.  


Her insan sadece kendi menfaatini gözetir bundan dolayı da toplumsal güven ve düzen bozulurdu. Örneğin; Bankada insanlar sırasını beklemese herkes birbirinin önüne geçmeye çalışsa orada çalışanlar işini yapamaz, gelen müşteriler sorunlarını çözemez ve böylece sorunlar ortaya çıkardı. İşte bunların olmaması için kurallar var olmalıdır ve her bir birey de o kurallara mutlaka uymalıdır. Kurallar, insan ilişkilerinde saygı ve hoşgörüyü sağlar.  Toplumsal kurallar olmadığında, insanlar arasındaki çatışmalar artar, ahlaki değerlerin ve etik kuralların olmadığı bir toplumda, bireyler arasındaki güven büyük bir darbe alır. Kurallar olmalıdır ki ahlaki değerlerimiz de yok olmasın, milli ve manevi değerlerimiz daima yaşatılsın.


 Kuralların yokluğu, toplumsal huzursuzluk ve gerilim yaratır. İnsanlar, diğerlerinin davranışlarına karşı çıkmak zorunda kalabilir. Ekonomik düzeni sağlamak için kurallar gereklidir. Kuralların olmaması, ekonomik sömürüye ve adaletsizliklere yol açabilir. Toplumsal kurallar olduğu zaman sağlıklı bir toplum yapısı ortaya çıkar. Ekonomik sömürü olmaz, adalet var olur. İnsanla arasında sevgi, saygı ve hoşgörü olur. Empati kavramı değer kazanır ve insanlar  birbirlerini  daha iyi anlar, dinler ve birbirlerinin haklarına saygı duyarlar. Toplum içinde güven ve huzur sağlanmış olur. Kimse kimseye üstünlük sağlayamaz, her şey kurallara bağlı olarak çözülür ve böylece kaos ortamı oluşmamış olur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme