Okuduğumuzu Anlamada Noktalama İşaretlerinin Katkısı Var Mıdır? Neden?

 

Okuduğumuzu Anlamada Noktalama İşaretlerinin Katkısı Var Mıdır? Neden?


Konuşmanın inceliklerini yazıya aktarmak ve verilen iletiyi eksiksiz ve doğru olarak okura ulaştırabilmek için yazılı anlatımda birtakım işaretlere gereksinim duyulur. Yazılı anlatımda okumayı ve anlamayı kolaylaştıran, yazarın okura aktarmak istediği düşünce ya da duygunun doğru ulaşmasına yardımcı olan, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirten bu işaretlere noktalama işaretleri denir. Duyguların daha iyi anlaşılması için, anlam karışıklığının ortadan kalkması için okuduğumuzu anlamada noktalama işaretlerinin büyük bir önemi vardır. 


Noktalama işaretleri olmasaydı her şey birbirine karışırdı ve  yazıyla ifade edilmek istenenler ifade edilemezdi. Örneğin sözlü anlatımda olan jest ve mimikler yazılı ifadeye aktarılmasaydı  soru işareti, ünlem işareti olmasaydı insanlar okudukları parçada küçümseme, alaycılık ya da başka bir şey olduğunu anlamayabilirlerdir. Duygu ve düşüncelerin daha iyi ifade edilmesi ve daha iyi anlaşılabilmesi noktalama işaretlerine gereksinim vardır. Okuduğumuzu anlamada  noktalama işaretlerinin büyük katkısı vardır. O yemeği  yedi cümlesinde yemeği yiyenin kim olduğunu anlamıyoruz. Kişi olan o mu yemeği yedi. Yoksa o yemeği  kim yedi gibi iki yarı anlam çıkabiliyor. İşte burada da virgül önemli bir yere sahip oluyor. Virgülü koyduğumuz zaman anlam karışıklığı da gitmiş oluyor. 


Kısacası yazı dilinde noktalama işaretlerinin doğru ve yerinde kullanılması, hem yazar hem de okur açısından kolaylık sağlar. Yazar, konuşma dilinde anlaşmayı kolaylaştıran mimik, jest, vurgu, durak, tonlama gibi yardımcı öğeler yerine noktalama işaretlerinden faydalanır. Okur ise bu işaretler yardımıyla anlatılmak isteneni daha rahat ve doğru anlar. Bu işaretlerin yerinde ve uygun kullanılmaması, ya metnin güç veya yanlış anlaşılmasına ya da hiç anlaşılmamasına yol açabilir. Bu yüzden bu konuda dikkatli ve titiz davranılması gerekmektedir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme