Aile İlişkilerinde Aile Bireylerinin Sorumlulukları Nelerdir Konulu Kompozisyon

 

Aile İlişkilerinde Aile Bireylerinin Sorumlulukları Nelerdir Konulu Kompozisyon


 Toplumun temel yapı taşı olan aile en önemli kurumlardan biridir. Aile içinde sevgi, saygı, sadakat, güven ve samimiyet olduğu zaman ailedeki kişiler de birbirini çok sever ve birbirini incitmekten kaçınır. Her ne kadar bunların olması aileyi güçlü kılsa da aile içindeki sorumluluklar da paylaşılabilmelidir. Herkes üzerine düşen sorumlulukları hakkı ile yerine getirmelidir. Baba işte çalışıyorsa, evine ekmek getiriyorsa anne de ev hanımı ise eşine güzel bir yemek hazırlamalı, eşinin kıyafetlerini yıkamalı, evi düzenlemeli ve evde huzur sağlanmalıdır. Çocuklar derslerine iyi çalışmalı, ödevlerini zamanında yapmalı, odalarını düzenli tutmalı ve ev işlerinde yeri geldiği zaman baba ve çocuklar da anneye yardım etmelidir.

 

Anne ve baba ikisi de dışarıda çalışıyorsa sorumluklar paylaşılmalı ve tek bir kişinin üzerine sorumluluk yüklenmemelidir. Aile içinde kimse kimseye şiddet uygulamamalıdır. Hele hele çocukların önünde tartışma yapılmamalı ve çocuklara da asla zorbalık yapılmamalıdır. Bunlar da aile bireylerinin sorumlukları arasındadır. Aynı zaman da çocuklar da anne ve babalarından onların gücünü aşacak abartılı isteklerde bulunmamalıdır. Aile içinde hoşgörü daim olmalı, çok fazla konuşup kimse kimseyi sıkmamalıdır. Herkes gücü neye yetiyorsa onu en iyi şekilde yapmaya çalışmalıdır. Örneğin çocuklar yemek yapamayabilir ama sofrayı kaldırmak çok zor bir şey değildir. Ya da yere dökülen kırıntıları toplamak zor bir şey değildir.


Anne ve baba çocuklara davranışları ile örnek olmalı, onlara ibadetlerin nasıl yapıldığını öğretmeli, Allah sevgisini, Peygamber sevgisini küçük yaşta öğretmelidir. Çocuklara güzel ahlaklı olmanın nasıl bir şey olduğu davranışlar ile gösterilmelidir. Yalan söylememek, dürüst ve güvenilir insan olmak aile içindeki he bireyin temel özelliği olmalıdır. Aile çocuklarına gelenek ve göreneklerini, kültürünü öğretmeli,, ana dilini doğru bir şekilde kullandırmaya özen göstermelidir. Yeri geldiği zaman birlikte yemek yenmeli, birlikte bulaşık yıkanmalı ve daha birçok ortak etkinlikler yapılmalıdır. Aile içinde kitap okuma saatleri, çay saatleri yapılmalı ve aile sıcaklığını alan çocuklar mutlu bir şekilde yaşatılmalıdır ve diğer ailelere de örnek olunmalıdır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme