Mevlana’nın Yedi Öğüdünü Kısaca Açıklayınız.

 

Mevlana’nın Yedi Öğüdünü Kısaca Açıklayınız.


1- Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol:  İnsan bu dünyada belli bir süre yaşayacaktır. Onun için iyi anılmak gerekir. Bundan dolayı da gönlü bol insan, cömert insan olmak bizi değerli kılar. Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi olmalıyız. Yoksula, yetim ve öksüze kol kanat germeliyiz. Cömertlik en çok da zengin olanlara yakışır. Bunun için cömert olunmalıdır. Sevgi göstermede, merhamet etmede, birine yardım etmede cömert davranılmalıdır.


2- Şefkat ve merhamette güneş gibi ol:  Şefkat ve merhamette güneş gibi olmalıyız. Nasıl ki güneş bizden sıcaklığını esirgemiyorsa bizde insanlara sıcaklığımızı, sevgimizi ve merhametimizi esirgememeliyiz. İçimizdeki acıma duygusunu, sevme duygusunu asla yitirmemeliyiz. Allah2ın yarattığı varlıklara şefkat ve merhamet ile muamele etmeliyiz ki insan olduğumuz, duyarlı  canlı olduğumuz belli olsun.


3- Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol:  Başkalarında kusuru gören gözlerimizi kör etmeliyiz. Çünkü insanlarda kusur aramak kötü ve bir özelliktir. Kötü bir meraktır. Her insanın hatalarının olması son derece normaldir. O hataları hoş görüp kendi hatalarımızı düzeltmeye çalışmalıyız. Kimsenin açığını, eksiğini armaya çalışan basit ruhlu kimselerden olmamalıyız.  Kusurları görmezlikten gelmeyi, hoşgörülü olmayı, dilimize hakim olup kusur bulmamayı, iyi insan olmayı ilke edinmeliyiz.


4- Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol:  Öfkemize hakim olmalıyız. Çünkü insan öfke anında ne yapacağını bilmeyebilir ve istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Onun için sakin ve sabırlı olmak, gönül kırmamak bizi her zaman daha  mutlu edecek ve gereksiz pişmanlıklar da yaşamamış olacağız. Onun için ölü gibi olmalıyız öfke anında.


 5- Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol:  İnsanlara tepeden bakan, kibirlilerden olmamalıyız. Yapılan iyilikleri yüze vurmamalıyız. Nezaket sahibi, alçakgönüllü insanlardan olalım ki hem kul hem de Yüce Allah sevsin bizi.


6- Hoşgörülülükte deniz gibi ol:  Hoşgörülükte deniz gibi geniş olmalıyız. İnsanlar bir hata yaptığı zaman hemen onları silmemeliyiz. Affetmesini bilmeliyiz ve yufka yürekli olmalıyız. Ön yargıyı bırakmalı, aramızdaki kardeşliği, sevgiyi yaymalıyız.


7-Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol:  Bir öyle bir böyle olmamalıyız. Neysek o olmalıyız. Yani gerçek kişiliğimizi insanlara göstermeliyiz. Riyakar olmamalıyız. Doğru, dürüst ve güvenilir insanlardan olmalıyız. Yapmacık ve samimiyetsiz değil samimi ve doğru insan olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme