Cömertle Nekesin (Cimrinin) Harcı Birdir Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız

 

Cömertle Nekesin (Cimrinin) Harcı Birdir Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız


Bu atasözümüz iki farklı anlamda da kullanılabilir. Birinci anlamı şu şekildedir:  Cömert olan kişi için de cimri  olan kişi için de ölüm kaçınılmazdır. Yani ölümden kimse kaçamaz ve ölüm herkes için eşittir. Herkes fani olduğu için bu dünyada iyilikten başka bir şey kalmaz. Onun için cimri olacağımıza cömert olup bu dünyadan ayrılmak en güzel olanıdır. Cimri davranıp olumsuz anılmaktansa cömert olup iyi anılmak insanı daha değerli kılar.


Atasözünün ikinci anlamı ise şı şekildedir:

 Ucuz olsun diye her şeyin en kötüsünü alan cimri kişi, çabucak bozulan ve işe yaramayan malın yenisini almak zorunda kaldığından birkaç kez para harcamak zorunda kalır. Aslında daha çok parası gider. Eli açık kimse ise çok para verip bir kez aldığı malı daha uzun süre kullanır. Sonuç ta cimri olan kimse de eli açık olan kimse de aynı parayı harcamış olur. Bunun için de cömertle cimrinin harcı birdir denilmiştir.


Kısacası cömert olmalıyız, cimri olmamalıyız. Bir malın kalitelisini alıp onu daha uzun süreli kullanmalıyız. En kötüsünü alıp kendimizi boş yere rezil etmemeliyiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme