Güven Duygusunun Oluşturulmasında Doğru Sözlü Olma Konusunda Bir Hadis Açıklayınız.

 

Güven Duygusunun Oluşturulmasında Doğru Sözlü Olma Konusunda Bir Hadis Açıklayınız.


Dürüst ve güvenilir insanlar kendilerine verilen emanete hıyanet etmeyen güzel ahlaklı insanlardır. Güvenilir insanlar sözüne sadık oldukları için böyle kimseler el emin kimselerdir. Bunun için insanlar güvenilir olan ile arkadaşlık ve dostluk kurmak ister.


 Güven duygusunun oluşmasında ve doğru sözlü olma konusunda Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa’nın şu sözü çok değerlidir: “Sana bir şey emanet eden kişiye emanetini (hakkıyla koruyarak) iade et. Sana hainlik edene sen hainlik etme.” Yani biz de o hain insan gibi olmamalıyız. Dinimizin gereği güvenilir insanlardan olmalıyız. Çünkü Allah katında ve insanların nezdinde en değerli olan sözünün eri olan kimselerdir. Bize verilen emanet bizim gibi sayılır. Onun için emanet edilen her ine ise ona gözümüz gibi bakmalıyız. Doğru insan olmalıyız, dilimiz ve kalbimiz aynı olmalıdır. Kötülükten, yalandan uzak durmalıyız. Kimsenin malını çalmamalıyız.  


Bize karşı hainlik edenlere, güvenimizi boşa çıkaranlara karşı mesafeli olmalıyız ama kötülüğe kötülükle karşılık vermemek Müslüman olan insana yakışan en güzel erdemdir. Allah katında en değerli olan insanlar verdiği sözü yerine getiren ve kimseyi hayal kırıklığına uğratmayan insanlardır. Bizler Hz Muhammed’in yolundan gitmeli, onun gibi doğru, dürüst ve  güvenilir bir Müslüman olmak için çalışmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme