Ön Yargının İletişim Açısından Zararları Konulu Kompozisyon Yazınız

 

Ön Yargının İletişim Açısından Zararları Konulu Kompozisyon Yazınız.

 Türk Dil Kurumunun açıkladığı tanıma göre ön yargı; kişilerin kaynaklara bağlı kalmadan peşin olarak fikirlerini belirtmesi durumudur. Kişiler belirtmiş olduğu düşüncelerini, peşin yargı yaparak belirtme durumudur. Ön yargı insanları ayrıştıran, hoşgörüyü ortadan kaldıran, insan ilişkilerine nefret tohumu eken bir yanılmadır aslında. Hiç tanımadığımız insanlar hakkında ne kadar çabuk yorum yapıp o kişi ya da kişileri hemen bir kalıba koyabiliyoruz. İnsan diline hakim olmalı, tanımadığı biri hakkında hemen ön yargıya kapılmamalıdır. İşi zamana bırakmalı ve iletişim dilini kullanmayı tercih etmelidir.


 Ön yargı insanlar ile aramızdaki iletişime büyük zarar verir. Samimiyet olmaz, ortak duygu ve düşünceleri paylaşma olmaz, kişiye kendini tam ifade etme imkanı verilmediği için hoşgörüsüz davranışlara devam edilir ve bu da iletişime büyük bir darbe vurur. Toplumda çatışma, toplumda ayrışmalar ortaya çıkar. Güzel arkadaşlıklar ve dostluklar kurulmasını engeller. İnsan ilişkileri henüz başlamadan biter. İnsanlar birbirine küser ve arada sevgi, saygı, merhamet olmaz.


 İşte bunların olmaması için ön yargıdan uzak durulmalı, insana yakışır hal ve hareketlerde bulunulmalıdır. Ön yargının yanlış bir davranış olduğu ile ilgili şu sözü de unutmamak gerekir: “Önyargılı olmak, daima zayıf olmak demektir.” Samuel Johnson. Zayıf insan olmamak için, daha güçlü daha hoşgörülü ve insan sevdalısı olmak için ön yargıdan uzak durmalıyız.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme