Saygı Kavramı İle İlgili Bilgilendirici Bir Metin Yazınız

 Saygı Kavramı İle İlgili Bilgilendirici Bir Metin Yazınız

 

Sosyal bir varlık olan insan başka insanlarla iletişim halinde olmak zorundadır. Çünkü her insan her şeyi  yapamaz. Herkesin farklı ilgileri, yetenekleri vardır. Bunun için başka insanlar ile bir arada yaşamaya, birbirimizi  sevmesek bile saygı duymaya mecburuz. Hayvanlardan farkımız sadece akıllı olmamız değil aynı zamanda saygılı insan olmamızdır da . Çünkü insanı insan yapan en önemli değerlerden biri de kendine ve çevresindeki insanlara nezaketli davranmak yani saygıda kusur etmemektir.


İnsan herkesi sevmek zorunda değildir. Herkes de sizi sevmek zorunda değildir ama herkes birbirinin özel yaşamına, sosyal yaşamına saygılı olmak zorundadır. Çünkü kimsenin yaşamına müdahale etmeye kimsenin hakkı yoktur. Saygı olduğu zaman insanlar arasındaki iletişim daha sağlıklı ve daha güçlü olur. Saygı olduğu zaman hoşgörü olur, farklılıkların bir bütün olduğunu anladığımız, insanları olduğu gibi kabul ettiğimiz zaman, bizi ilgilendirmeyen şeylere karışmadığımız zaman saygılı bir insan oluruz ve çevremiz tarafından sevilen, sayılan biri oluruz.

 

Saygının olmadığı ilişkilerde seviyesizlik hat safhadadır. Hani bir söz vardır ya “İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun, çok yaklaşma yanarsın, çok uzaklaşma donarsın. Yani insan ilişkilerinde mesafe ve saygı olmalıdır. Vıcık vıcık ilişkiler bir zaman sonra saygısızlığı doğurur ve bu da huzursuzluğa, kavgaya neden olabilir. Kimi insanlar karşıdaki kişi ya da kişilerin iyi niyetini anladığı zaman hemen saygısız olmaya ve o iyi niyeti istismar etmeye çalışır. Oysa bu son derece çirkin bir davranıştır. Nuri Bilge Ceylan da şunu der: “Bizim toplumda mütavazilik hiçbir zaman gerçek değer olmamıştır. Bir ortamda mütevazi olmaya başlarsınız, saygı hemen azalmaya başlar, hissedersiniz.” Yani herkes birbirine önce saygılı olmayı öğrenmelidir. Ben iyiyim hadi gel sırtıma çık demek değildir iyi niyet. Saygılı olmak, farklılıkları bütün olarak görmek ve iyi niyeti kötüye kullanmamaktır.


Kendini bilen insan aynı zamanda haddini bilen insandır da. Haddini bilenler de nerede, nasıl davranacağını bildiği için saygıdeğer, saygıyı benimsemiş kimselerdir. Bunun için aile içinde, iş ortamında kısacası her yerde saygılı olunmalı, saygı gerçek bir üst değer olmalıdır bizim toplumumuzda. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme