“Güzele Bakmak Sevaptır.” Atasözünün Anlamı Nedir?

  “Güzele Bakmak Sevaptır.” Atasözünün Anlamı Nedir?


Güzel bir iş başarıldığı zaman, güzel bir durum ortaya çıktığında ve insanlara da yararlı olduysa onu izlemek, onun hakkında iyi şeyler düşünmek ve söylemek insana sevap kazandırır. Başarılı işler yapan insanlar güzel eserler ortaya koyarlar.


 Koydukları bu eserler her ne olursa olsun insanların faydasına olursa insanlar çok mutlu olur ve o eserleri ortaya çıkaranlara hayran kalırlar. Güzel olana bakılınca, güzel olan şey hakkında iyi düşünülürse insan sevap kazanır. Bunun için de güzele bakmak sevaptır denilmiştir. Buradaki güzele bakmak sevap atasözü şu anlamda kullanılmıştır: Güzel olan herhangi bir insanın dış görünüşü değildir. İnsanın ortaya koyduğu eserlerdir, yapılardır, buluşlardır. Mesela birçok bilim adamı hayatımız kolaylaştırmak için çeşitli şeyle ricat etmiştir. Bu icatlar da insan yaşamını kolaylaştırmış ve insanlar bu icatları yapan kişiler hakkında iyi düşünmüş ve o insanlar için iyi şeyler söylemişlerdir. Yani emeğe saygı vardır.


 Güzel olana saygı vardır ve güzel olan altın değerindedir. Bundan dolayı da güzele bakmak atasözü söylenmiştir. Güzel şeylere bakarken hayranlık duyar, Yüce Allah’ın neler yarattığını görerek büyüklüğünü düşünürüz. Onun için güzele bakmak sevaptır diyebiliriz. Yani Yüce Allah'ın yarattığı şeylere bakarken de ona büyük hayranlık duyar ve ona şükrederiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme