Gelecek Nesillere Önemli Bir Mesaj Bırakmak İsteseydiniz Bu Mesajlar Neler Olurdu? Anlatınız.

 

Gelecek Nesillere Önemli Bir Mesaj Bırakmak İsteseydiniz, Bu Mesajlar Neler Olurdu? Anlatınız.


Gelecek nesillere önemli bir mesaj olarak şunları bırakırdım.

Her şeyden önce iyi bir insan olun, kibirli olmayın. Elinize güç geçince güçsüz ve mağdur olanları ezmeyin, onların elinden tutup kaldırın. Adaletsizlik; kime veya her neye yapılırsa yapılsın  kesinlikle adaletsizliğin karşısında durun. Çünkü haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır der Hz Muhammed. İnsan haklarına saygı gösterin. İleride her biriniz anne, baba, teyze, amca vb olacaksınız. Aile bireylerinize iyi davranın, sadakatlı olun, şiddetten uzak durun, Sizi tanıyan insanlar sizin için dürüst ve güvenilir bir insan desinler. Dedikodu denen illetten uzak durun. Çünkü dedikodu denen illet kişinin kendine en büyük zararı verir.  Verilen emanete sahip çıkın ve güvenilir, el emin kimse olun.


 İnsanlara iftira atmayın, masum insanların ahını almayın. Kaba ve küfürlü konuşarak kendinizi kendi gözünüzde ve toplumun gözünde aşağı seviyelere çekmeyin. Kendinizi sevin, sizi meşgul eden mutlaka bir işiniz olsun ve boş durmayın. Çünkü boş durmak insana iyi şeyler yaptırmaz. İyi insanların değerini bilin, samimi olun, çıkarcı olmayın. Aklınızı iyi kullanın ve bilimi kendinize rehber edinin. Bilim ve fen yolunda ilerleyerek ülkenize katkılar sağlayın, buluşlar yapın ve ülkenizi dünyada tanıtın.  Ülkenizi daha iyi yerlere getirmeye çalışın. İlim her nerede olursa olsun oraya gidin ve o ilimi almak için sonuna kadar çalışmaya devam edin. 


Bir çocuğun gönlünü alın ve ona yardım edin. Bir yaşlıyı koruyun ve onun yapamadığı işlerde ona yardım edin. Yeri geldiği zaman cömert olmasını bilin ama elinizde olan varınızı ve yoğunuzu  da bir anda harcamayın. Geleceğinizi de düşünerek planlı, programlı olun .Disiplini hayatınızdan çıkarmayın çünkü disiplindir insanı özgürleştiren ve ona başarılı işler yaptıran. Merhametli olun. Allah’ın yarattığı her canlıya merhamet ve hoşgörü ile muamele edin. Bir insana makamından dolayı değil sadece ve sadece insan olduğu için saygı gösterin ve onu değerli kılın.  


Bu bir makam sahibi olur bazen de hiçbir mesleği olmayan sıradan bir insan olun. İnsana değer verin, insanı görün ve insanı sevin. Sevdiğiniz insanlara sevdiğinizi onları kaybetmeden söyleyin ki sonra pişman olmayasınız. Gelenek ve göreneklerinize sahip çıkın. Kültürünüze sahip çıkın. Milli benliğinizi, ana dilinizi koruyun ve yüceltin Vatansever insanlar olun. Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır diyen Mustafa Kemal’in bu sözünü hayata geçirin ve çok çalışın, çok üretin, tıpkı bir arı gibi, tıpkı bir karınca gibi çalışın. 


Güçlü ve zalim olandan değil masum olandan, haktan yana olandan olun. Bir hayvan besleyin ve ona şefkat gösterin. Sokak hayvanlarına merhamet ile muamele edin. Hiçbir canlıya acı çektirmeyin. Kimse ile dalga geçmeyi, kimseyi küçümsemeyin.  Namuslu ve onurlu olun. Tebessümü yüzünüzden eksik etmeyin. Karşılık için yardım etmeyin, karşılık beklemeden yardım edin ki erdemli olduğunuzu hissedesiniz.


 Affetmeyi bilin, ama unutmayın. Kin tutmayın,  her özelini her başarınızı da hemen herkes anlatmayın. Çünkü  her insan iyi niyetli olmayabilir. İnsanların hassas noktaları vardır, ince yerleri vardır. İşte orayla oynamayın ve asil olun. Vatanını ve milletinizi bölmek isteyenlere fırsat vermeyin, demokrasiye  ve cumhuriyete sahip çıkın. Karakter sahibi olun ve gerçek anlamda insan olun ki o insandı , o insan evladıydı diyebilsinler sizin ardınızdan.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme