Peygamberimiz ve Nezaket Kuralları İle İlgili Kompozisyon

 Peygamberimiz ve Nezaket Kuralları İle İlgili Kompozisyon


Hz Muhammed alemlere rahmet olarak gönderilmiş, güvenilirliği ve güzel ahlakı ile tanınmış bir insandır. O güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilmiş bir Peygamberdir. Efendimiz her zaman yumuşak huylu bir insandı. İnsanlara bağırmaz, kibirli davranışlar içine girmezdi. Az ve öz konuşmayı severdi. Çok fazla konuşmayı sevmezdi. Çok konuşanın çok yalan da ortaya atabileceğini söylerdi. Bunun için diline hakim olur ve dilin afetine uğratmazdı kendini.


Hz Muhammed insanlara değer verirdi.  Doğru sözlüydü. Kaba davranışlar içinde bulunmazdı. Nezaketi asla elden bırakmazdı. Her daim kibar ve asildi. kimsenin arkasından konuşmazdı, yardımseverdi, güler yüzlüydü, çalışkandı, yumuşak ve tatlı sözlüydü, başkalarının ayıpları ile uğraşmaz, onları örterdi. Yüksek sesle konuşmayı sevmez, kahkaha atarak gülmezdi. O daha çok tebessüm etmeyi sever ve tebessüm etmenin de bir sadaka olduğunu anlatırdı yanındakilere. Kendisine soru sorulduğunda bunu en güzel şekilde cevaplardı ve kişinin iyi anlaması için ses tonunu güzel ayalardı. Arkadaşlarına güzel unvanlar verir, onları hoşlarına giden isimlerle çağırırdı. Cenaze namazlarına katılırdı. Büyük günah işleyen insanları sessizce dinler ve onlar hakkında hüküm vermezdi. 



Daima güler yüzlüydü. Birisiyle karşılaştığında o yüzünü başka yöne çevirmeden kendisi yüzünü çevirmezdi. Misafirlerini kapıya kadar uğurlardı. Önünde oturan kişiye doğru ayaklarını uzatmazdı. Kimsenin sözünü kesmezdi. Hastaların ziyaretine gider ve onlara hal hatır sorar, onların gönlünü alırdı. Kendisini ziyarete gelenlere ikramda bulunurdu. Karşılaştığı kişiye önce kendisi selam verirdi. Yeri geldiğinde konuşur, yeri geldiğinde susardı. Kibirli bir insan değildi. Şefkat ve merhamette güneş gibi bir Peygamberdi. Kalp kırmazdı ve kalp kırmanın ne kadar kötü bir şey olduğunu şu sözü ile dile getirmiştir: Kim birinin kalbini kırıp, onu ağlatırsa; o kişinin bedduasından sakınsın. Çünkü gözyaşı yere düşmeden ne dilerse olur." diyerek kalp kırmanın kötü bir şey olduğunu söylemiştir.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme