Atatürk’ün Silah Arkadaşlarından Birini Seçiniz. Seçtiğiniz Kişi İle İlgili Bilgileri Düzenleyip Aşağıya Yazınız.

 Atatürk’ün Silah Arkadaşlarından Birini Seçiniz. Seçtiğiniz Kişi İle İlgili Bilgileri Düzenleyip Aşağıya Yazınız.


Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük bir mücadele yürütmüştür. Liderliği, zekası, disiplinli olması, idealist olması onu büyük adam yapmıştır. Milli Mücadele yıllarında ona eşlik eden silah arkadaşları da en az Mustafa Kemal kadar değerlidir. Çünkü her biri vatanı için fedakarlık etmiş kahraman askerlerdir. Rauf Orbay,  Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir, Refet Bele, Ali Fuat Cebesoy vb gibi silah arkadaşları vardır. 

 

En önemli arkadaşı ise İsmet İnönü'dür. Türkiye Cumhuriyeti2nde başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış olan İsmet İnönü Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi Komutanlığına atanmış ve burada hem Çerkez Ethem İsyanının bastırılmasında hem de 1. ve 2 İnönü Savaşları’nın yönetilmesinde görev almıştır. Savaşın sona ermesinin ardından hem Mudanya Ateşkes Antlaşması’nda hem de Lozan Barış Antlaşması’nda TBMM’yi temsil eden İsmet Bey, Türkiye Cumhuriyetinde hem başbakan hem de cumhurbaşkanlığı yapmıştır.  Asıl Mustafa İsmet’tir. Türk asker, siyasetçi ve devlet adamıdır.  Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci cumhurbaşkanıdır. Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesi ve Filistin Cephesi’nde çarpışmıştır.

 

1920 yılında Anadolu'ya geçti. Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekili (Genelkurmay Başkanı) olarak I ve II. İnönü muharebelerini kazandı. Büyük Taarruz'a Batı Cephesi Komutanı sıfatıyla katıldı. Mudanya Mütarekesi’nde  ve Lozan Antlaşması’nda Türk heyetine başkanlık yaptı ve antlaşmaları imzaladı. Cumhuriyet’in ilanından sonra  Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı oldu. 1934'te, İnönü muharebelerindeki başarılarından dolayı   İnönü soyadını “aldı.

 

Atatürk'ün  vefatından sonra11 Kasım 1938'de cumhurbaşkanı seçildi ve 1950 yılına kadar görevde kalmıştır. 1950-1960 yılları arasında muhalefette  kalmaya devam etmiştir.27 Mayıs Darbesi'nden sonra 1961'de yapılan seçimlerde birinci parti olarak çıktı. Ancak oy oranı tek başına iktidar olmaya yetmiyordu. İnönü, böylece Türkiye'nin ilk koalisyon hükûmetini  Adalet Partisi ile kurdu. 1965 yılında başbakanlığı bırakan İnönü, 1972 yılına kadar ana muhalefet liderliğini sürdürdü. 25 Aralık 1973 tarihinde solunum yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetti. Kendisine Chp kurultayı tarafından Milli Şef unvanı verilmiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme